Nezaboravni Ex-Yu erotski filmovi koji bi posramili '50 nijansi sive' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nezaboravni Ex-Yu erotski filmovi koji bi posramili '50 nijansi sive' (VIDEO)

Film "50 nijansi sive" kritičari, ali i publika, su primili dosta mlako, o čemu svjedoči i loša oscjena na IMDB-u.

Najveća zamjerka je nedostatak scena sa seksom u filmu koji bi se trebao baviti upravo skoro pa isključivo - seksom.

Podsjetimo se nekih od nezaboravnih erotskih filmova nastalih u vrijeme bivše države, a koji bi posramili "50 nijansi sive".

Vizantijsko plavo

Kaja Žutić i Lazar Ristovski nositelji su radnje u filmu koji je zavodljiv na jedan neobičan način, a koji potragu za neuništivom plavom bojom s vizantijskih crkvenih fresaka pretvara u senzualnu ljubavnu priču u kojoj Evropa sreće Balkan

Una

Veza studentice i profesora priča je koja je ispričana bezbroj puta kroz historiju, a Rade Šerbedžija i Sonja Savić na jedan su novi način oslikali ovu zabranjenu ljubav. Ona je mlada i lijepa, a on stariji i oženjen - seksualne napetosti među njima ne nedostaje.

Čudo neviđeno

Ova tragikomedija se događa u maloj ribarskom naselju, na obali jezera, gdje se oduvijek živjelo na sličan način. Žene su te koje love ribu dok muškarci sjede u kafiću, udvaraju se konobarici, piju, mudruju i sanjaju novi i bolji život. Iz ovog se filma najviše pamti scena Savine Geršak koja se kupa u jezeru.

Lepota poroka

Ova se film bavi sudarom civilizacija i običaja, one crnogorske, arhaične, koja živi negdje na kamenjaru i one primorske, koja je uslijed vala turizma zauzela potpuno suprotne stavove. Svi još uvijek pamte erotičnost Mire Furlan koja se kupa s turistima.

Misterije organizma

Film je izazvao mnogo kontroverzi budući da je snimljen u razdoblju 60-ih godina, no donio je mnoge promjene u domaćoj filmskoj industriji. Scene vođenja ljubavi na filmu su mnogo slobodnije i više korištene te je povećana sloboda i kreativnost filmskih stvaralaca, piše srbijanski Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije