New York posjetilo skoro 50 miliona turista

Radiosarajevo.ba
New York posjetilo skoro 50 miliona turista

Njujork je prošle godine posjetilo 48,7 miliona turista, ili milion više nego rekordne 2008. godine, dok je u poređenju sa 2009. godnom broj turista porastao za sedam procenata, izjavio je gradonačelnik Majkl Blumberg.

Industrija turizma je 2010. godine ekonomiji Njujorka donijela 31 milijardu dolara. Rastuću popularnost Njujorka među turistima administracija grada objašnjava većim brojem razloga, među kojima je i adekvatna reklamna kampanja na nacionalnom i globalnom nivou.

Gladonačelnik Blumberg je 2007. godine postavio cilj da do 2012. turističku posjetu dovede do 50 miliona.

Kako su gradske vlasti objavile, 39 miliona lanjskih posjetilaca Njujorka bili su žitelji SAD, a preostalih 9,7 miliona strani turisti, prenijele su agencije.

Njujork je najprivlačnija odredišna tačka stranih turista i u njega dolazi 33 odsto svih stranih turista u SAD. Drugo mjesto (11 odsto ukupnog broja) dijele Majami i Los Anđeles.

Broj turista je određen na osnovu podataka njujorških aerodroma, hotelskog smještaja i statistike ministarstva za trgovinu. Za posjetioca je automatski smatrana osoba koja je u gradu provela jednu noć ili prešla put od najmanje 80 kilometara kako bi stigla u Njujork.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije