Nevjerovatni prizori iz zraka: Vodopad Kravice, biser predivne bh. prirode (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nevjerovatni prizori iz zraka: Vodopad Kravice, biser predivne bh. prirode (FOTO+VIDEO)

Svake godine oko 200 hiljada turista posjeti prirodni biser smješten u srcu Hercegovine, vodopad Kravice. Najbrojniji turisti su ipak, Česi, Slovaci, Poljaci, Italijani... kao i posjetioci iz država s cijelog prostora Zapadnog Balkana, odnosno nekadašnje bivše Jugoslavije.

Vodopad Kravice, najatraktivniji su lokalitet na Trebižatu, tri kilometra nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškoga. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Visina vodopada kreće se od 26 - 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada promjera 120 metara.Preko sedronosnog sloja od dna do vrha vodopada izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz vodopad su nikle konopljika, smokve i topole.

Nekada su uz vodopad bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Za stvaranje vodopada najznačajniji je bigar, sedra ili travertin. Radi se u vodi istaloženom vapnencu koji se stalno izdiže i podiže sedrene barijere stvarajući tako vodopade, uz Trebižat takve vodopade pravi i Pliva te Krka. Sedra je karakteristična za krške rijeke bogate kalcijevim karbonatom (CaCO3).

Pratite Helifilm BiH na Facebooku

U videu čiju produkciju potpisuje Heli Film pogledajte kako vodopad Kravice izgleda iz zraka.

Predivno, zar ne?

Pogledajte i fotogaleriju!

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije