Neurologija: Otvoren laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku

Radiosarajevo.ba
Neurologija: Otvoren laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku

Na Neurološkoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) danas je otvoren laboratorij za cerebrovaskularnu dijagnostiku, kojim je omogućeno rano otkrivanje  i prevencija moždanih oboljenja.

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović kazao je tim povodom novinarima da je moždani udar osim zdravstvenih i socio-ekonomski problem te ističe da je stoga važno raditi na prevenciji, odnosno uklanjanju štetnih faktora koji ga mogu uzrokovati.

Kao mjere prevencije istaknuo je redovnu kontrolu krvnog tlaka, razinu holesterola, odnosno masti u krvi i zdrav način života koji podrazumijeva prestanak pušenja i upotrebe alkohola te više šetanja. Kao prevencija preporučuje se i zdrava ishrana.

Za pacijente je, na toj klinici, dostupna adekvatna terapija, a u funkciji je i savjetovalište za one koji su imali moždani udar i one koji žele što više saznati o toj bolesti.

Na Svjetski dan oboljelih od moždanog udara, stručnjaci iz oblasti neurologije danas su obavljali preglede i davali savjete te su podijelili brošure o toj bolesti s odgovorima na osnovna pitanja o moždanom udaru.

Šefica Neurološke klinike KCUS-a Jasminka Đelilović-Vranić kazala je da će se u laboratorij svakodnevno, zasad pacijentima  koji se liječe na toj klinici, pregledati krvni sudovi na vratu i oni u mozgu da bi na vrijeme spriječili moždani udar, jer su promjene na tim krvnim sudima u gotovo pola slučajeva uzrok nastanka moždanog udara.

Moždani udar pripada široj grupi kardiovaskularnih oboljenja. Radi se o promjenama na krvnim sudovima mozga, čijim oboljenjem strada moždano tkivo i dolazi do slabije prokrvljenosti (moždani infarkt) ili do njihovog pucanja (moždano krvarenje).

Prema nekim istraživanjima broj moždanih udara, u posljednjih 15 godina udvostručen je. Ako se bolesnik i oporavi dovoljno da bude radnosposoban, bez provođenja preventivnih mjera povećava se rizik od ponovnog moždanog udara koji može biti i fatalan.

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se svake godine 29. oktobra, a cilj je edukacija i informiranje o toj teškoj bolesti kao i mogućnostima njenog liječenja posebno sprječavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije