Netanyahu je najsličniji Vučiću - političari koji uvijek izigravaju žrtve

Radiosarajevo.ba
Netanyahu je najsličniji Vučiću - političari koji uvijek izigravaju žrtve
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić i Benjamin Netanyahu

U članku Opasna politika izigravanja žrtve objavljenom u uticajnom magazinu Foreign Policy, autorka Dahlia Sheindlin je izdvojila izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića kao primjerima takve politike.

Scheindlin smatra da je izraelskog premijera najadekvatnije porediti s Vučićem.

Kako je kazala, obojica su čelnici država koje se u svijetu smatraju agresorima na druge države. Zapazila je da su obojica propagandisti koji svoju zemlju u svijetu predstavljaju kao žrtvama.

Opisala ih je kao političarima koji su svoje retoričke sposobnosti iskoristili za razvoj svojih karijera - da stvore sliku o sebi da su istovremeno žrtve i spasioci.

Izraelskki premijer i srbijanski predsjednik su lideri dvije male zemlje čiji stanovnici žive u sjeni posljednjih ratova, podsjetila je.

Ukazala je na to da je Vučić do izražaja došao tokom raspada Jugoslavije kada je sa 28 godina postao ministar informisanja. Bilo je to 1998. godine kada je predsjednik Savezne Republike Jugoslavije bio Slobodan Milošević.

Ubijanja civila na Kosovu je Vučić branio pred srbijanskom i svjetskom javnosti, istakla je Scheindlin.

Naglasila je da su Netanyahu i Vučić agresiju na druge države pravdali tvrdnjom da su njihovi narodi bili žrtve.

Netanyahu je izgubio izbore 1999. godine, a Vučić je doživio politički poraz nakod pada Miloševića 2000. godine. Dok su bili u opozciji unaprijedili su svoje političke vještine. Netanyahu je 2009. godine ponovo postao premijer, a tri godine kasnije na tu funkciju u Srbiji je izabran Vučić. Prikazivali su sebe kao žrtvama koje će nadvladati međunarodne pritiske i nadvladati lokalne interese kako bi navodno spasili svoje narode, zaključila je Scheindlin u članku za Foreign Policy

Ko je Dahlia Scheindlin?

Dahlia Scheindlin je međunarodna politička konsultantica koja je radila u 15 zemalja. Bila je uključena u pet kampanja u Izraelu. Radila je za srbijansku Demokratsku stranku i Progresivnu stranku u različitim periodima sve do 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije