Neprimjereno izvještavanje o tragediji u Zenici

Radiosarajevo.ba
Neprimjereno izvještavanje o tragediji u Zenici

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH je, po prijemu žalbi građana na način izvještavanja medija o porodičnoj tragediji u Zenici, zaključila da je izvještavanje bilo neprimjereno.

U izvještavanju većine printanih i online medija o tragediji koja je posljednjih dana zgrozila Zenicu i cijelu BiH, utvrđeno je kršenje članova Kodeksa za štampu BiH koji se odnose na privatnost i zaštitu djece i maloljetnika.

Žrtve nasilja, maloljetne djevojčice, u nekima od tekstova su imenovane punim imenom i prezimenom, a tekstovi su bili popraćeni fotografijama bez zaštitnih maski, što je u suprotnosti s odredbama Kodeksa za štampu i Konvencije o pravima djeteta. Ovi dokumenti nalažu da teme koje uključuju lične tragedije budu obzirno i sa suosjećanjem tretirane, bez navođenja punog identiteta maloljetnika.

Medijsko izvještavanje o ovakvim slučajevima moralo bi biti fokusirano na zaštitu maloljetne žrtve, te uvijek polaziti od interesa djeteta, kao što je naglašeno u Kodeksu za štampu BiH. To je posebno važno u slučajevima otvorene istrage po određenom krivičnom i kriminalnom djelu u koje su djeca uključena kao žrtve, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Prigovori na neetičko i neprofesionalno medijsko izvještavanje mogu se podnijeti ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije