Neprilagođena brzina uzrok većine saobraćajnih nesreća

Radiosarajevo.ba
Neprilagođena brzina uzrok većine saobraćajnih nesreća


Broj saobraćajnih nezgoda
u kojima učestvuju vozači motocikla i mopeda na području Republike Srpske povećan je u prva četiri mjeseca ove godine.

U prva četiri mjeseca ove godine u saobraćajnim negodama smrtno su stradala četiri motociklista i pet biciklista, a teške tjelesne povrede zadobila su četiri motociklista, sedam vozača mopeda i 11 biciklista, saopćeno je iz MUPRS-a.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje ova kategorija vozača, javlja Fena, su prekoračenje dozvoljene brzine i tehnička neispravnost.

Na terenu je uočeno da veliki broj motocikla, lakih motocikla i mopeda nije registrovano, da vozači i suvozači ne koriste zaštitne kacige a mnogi nemaju položen vozački ispit kategorije „A“ i podkategorije „A1“.

Stoga će Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a ove sedmice porvesti pojačane kontrole vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla u saobraćaju, a sve s ciljem efikasnije prevencije saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje ova kategorija vozača.

Ove aktivnosti bit će realizovane u saradnji sa Auto-moto savezom RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije