Nema rušenja Prve osnovne škole na Ilidži

Radiosarajevo.ba
Nema rušenja Prve osnovne škole na Ilidži


U nacrtu Regulacionog plana Centar Ilidža nije ucrtan objekat Prve osnovne škole Ilidža, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade nije učestvovalo niti je konsultovano u bilo kojoj fazi izrade istog.

Na sastanku sa načelnikom Općine Ilidža, koji je održan nakon provedene javne rasprave, ovom ministarstvu su prezentirane preliminarne informacije.

Prva osnovna škola je jedina osnovna škola na području MZ Centar Ilidža.

Učenici bi tako obrazovanje trebali nastaviti prelaskom u Treću osnovnu školu i/ili 'novu' školu u naselju Stup, što bi dovelo do potrebe korištenja gradskog prevoza jer bi udaljenost od mjesta stanovanja do škole bila veća od 2 km, a uslove za odvijanje nastave u Trećoj osnovnoj školi dovelo ispod minimuma definisanog Pedagoškim standardima, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Prva osnovna škola, u tekućoj školskoj godini, broji 30 odjeljenja, 673 učenika, 68 zaposlenika i 86 učenika obaveznog predškolskog programa.

Kako u ovom momentu nije izvjesna izgradnja nove škole niti je definisana zamjenska lokacija, a u cilju održavanja adekvatnih uvjeta za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u Općini Ilidža, stav Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade je jasan: Nema rušenja niti zatvaranja Prve osnovne škole Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije