Nema promjena u radnom vremenu Ambasade SAD

Radiosarajevo.ba
Nema promjena u radnom vremenu Ambasade SAD

Ambasada SAD u Sarajevu, kao i njene kancelarije u Banjaluci i Mostaru, radiće sljedeće sedmice u okviru redovnog radnog vremena, dok je nedjelja, 4. augusta, uobičajeno neradni dan, rečeno je u ovoj ambasadi, javlja Srna.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH nisu imali ništa više da dodaju u vezi sa izjavom iz State Departmenta o zatvaranju više američkih ambasada i konzulata širom svijeta iz bezbjednosnih razloga na taj dan.

Iz ove ambasade napominju da bi javnost bila blagovremeno obaviještena ukoliko bi došlo do bilo kakve promjene redovnog radnog vremena.

Portparol State Departmenta saopštio je juče da će u nedjelju, 4. augusta, SAD preventivno zbog bezbjednosnih razloga zatvoriti više svojih ambasada i konzulata širom svijeta, koje bi normalno bile otvorene.

Iz State Departmenta nisu saopštili više detalja o tome da li postoje realne prijetnje, niti je navedeno koje će ambasade biti zatvorene.

Portparol je rekao da je ova odluka donesena iz preventivnih razloga zbog osoblja, kao i zbog onih koji bi mogli doći u diplomatska predstavništva.

Nakon ovog datuma američke vlasti će odlučiti da li će i kada predstavništva biti ponovo otvorena, dodao je portparol, napominjući da bi ova mjera mogla ostati na snazi nekoliko dana.

Većina vladinih zgrada zatvorena je u SAD nedjeljom, što je u mnogim muslimanskim zemljama prvi dan radne sedmice.

SAD posebno pažnju obraća na bezbjednost u svojim ambasadama i konzulatima od napada na konzulat u Bengaziju, u Libiji, 11. septembra 2012. godine, kada su poginuli američki ambasador i još trojica Amerikanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije