Nelegalan glas presudio Evroviziji?

Radiosarajevo.ba
Nelegalan glas presudio Evroviziji?

V.d. direktora i urednika programske šeme BHT-a Olivera Dodig, koja nije članica Poslovnog odbora BHRT-a, na sjednici istog, održanoj 17. decembra, podržala je neodlazak BiH na Evroviziju naredne godine, čime je njen glas bio "jezičak na vagi" presudan za neučešće bh. predstavnika na takmičenju u švedskom Malmeu, pišu Nezavisne novine.

Tako bi "ugrubo" glasio opis donošenja ovogodišnje odluke o (ne)učešću BiH na ovom prestižnom muzičkom takmičenju, koje u pitanje nije dovođeno ni tokom ratnih vremena, iz "pera, svijesti i savjesti" Milana Trivića, direktora Radija Bosne i Hercegovine te člana PO BHRT-a, koji je obrazloženje takvog izglasavanja zatražio i od Mirka Vukovića, predsjedavajućeg Upravnog odbora BHRT-a, i Muhameda Bakarevića, generalnog direktora BHRT-a, piše banjolučki list.

"Kandidatkinja, koju je predložio generalni direktor za mjesto v.d. BHT1, još nije imenovana u skladu sa Statutom i zakonom pa zbog toga nema pravo odlučivanja u PO BHRT", pojasnio je Trivić u pismenom obraćanju Vukoviću i Bakareviću, koje je potom proslijedio i Nezavisnim.

Istakao je i da odluka Poslovnog odbora o neučestvovanju BiH na Evroviziji koju su u omjeru dva naprema jedan izglasali Bakarević i Dodigova, koja vrši dužnost umjesto suspendovanog direktora BHT-a Marija Pejića, s jedne strane, i on sa druge, shodno tome, legelano ne postoji.

"Da budemo načisto, ja sam lojalan i PO i BHRT-u, kao uposlenik istog, ali sam jednostavno morao ukazati na ovu situaciju. Radi se o odluci generalnog direktora, a ne Poslovnog odbora BHRT-a, i to ne treba miješati", zaključio je Trivić u telefonskom razgovoru za Nezavisne.

Iz BHRT-a jučer su, međutim, saopštili da je Dodigova legitiman i punopravan član Poslovodnog odbora BHRT-a.

Ogorčenje odlukom BHRT-a potcrtali su iz Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) odakle kažu da su veoma iznenađeni ovom odlukom čelnih ljudi BHTR-a, s obzirom na to da im, kako kažu, "smeta" konstatacija da je novac presudan za neodlazak na Evroviziju.

U saopštenju AMUS ističe i da smatraju kako jedna takva odluka nije smjela biti donesena bez obraćanja bh. muzičkim autorima, od kojih niko nije trežio mišljenje, savjet, preporuke, kao ni državnim institucijama za pomoć "državnom projektu".

Šteta za susjede

Vladimir Podany, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) BiH, smatra da će odluka o neučestvovanju na Evroviziji donijeti više štete nego koristi.

"Štetićemo Srbiji, Hrvatskoj i svim zemljama u okruženju jer nas nema. Prekidamo niz razmjene bodova, visoka mjesta i plasmane, prekidamo profesionalizam. To će biti skuplje pet puta nego novac koji je potreban da bismo otišli na 'Eurosong'", istakao je Podany

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije