Kurban-bajram / Neka je sretno i berićetno: Bajram šerif mubarek olsun!

31. 07. 2020. u 06:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 304

Danas je prvi dan Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika.

Centralna svečanost održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je imamio i bajramsku hutbu održao reisul-ulema Husein ef. Kavazović. 

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno. 

Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama - hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu, (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća), zatim izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve, te obaviti ostale hadžske obrede.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima. Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

No, ove godine, tradicionalnog hadža nije bilo - zbog pandemije koronavirusa. U džamijama diljem regije - izuzev u Crnoj Gori, gdje je otkazano zajedničko klanjanje - vjernici se mole, poštivajući sve preporučene epidemiološke mjere - maska, distanca, dezinfekcija. 

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svima koji slave želi Bajram šerif mubarek olsun!

NEMA KOMENTARA