Neizostavne turističke destinacije: Sarajevo u pet tačaka (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Neizostavne turističke destinacije: Sarajevo u pet tačaka (FOTO)
/ Neizostavne turističke destinacije: Sarajevo u pet tačaka

"Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šareni i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli".                                                   (Aleksandar Hemon).

Jedan idealan turistički dan u Sarajevu: Šta vidjeti, gdje zaviriti

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Bilo da živite u ovom gradu ili ste došli u turistički obilazak (jeste da ovaj tekst neće mnogo vrijediti onima koji ne znaju Bosanski jezik), postoje neke destinacije koje morate obići i obilaziti, iznova i iznova. Odabrali smo neke:

Baščaršija

Temperature su visoke i nakon teškog radnog dana, odlučili ste se opustiti i prošetati čaršijom. No, koliko ste se puta zaista osvrnuli oko sebe i zamislili život prije nekoliko decenija?

Stara sarajevska čaršija nastala je na prastarom raskršću puteva koji su vodili ka svim stranama svijeta. Na turskom baši (başi) znači "vrh" ili "glavni" - "glavna čaršija". Formira se polovinom XV stoljeća kao privredni dio novog naselja. 

Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Mostovi

Najljepši sarajevski mostovi su nastali do kraja XVI stoljeća. Poslije Careve ćuprije i Skenderije, nastaje u prvoj polovini XVI stoljeća treći poznati sarajevski most na mjestu današnje Latinske ćuprije. A drveni most koji se našao između dvije kamene ćuprije dobio je u narodu naziv Drvenija. 1557. godine nastaje četvrti most Čobanija, a 1567. godine peti Ćumurija. 1585. godine nastaje most pod Alifakovcem – današnja Šeher-Ćehajina ćuprija.

Između starih gradova Vratnika i Hodidjeda na sastavcima Paljanske i Mokranjske Miljacke, danas se nalazi Kozija ćuprija (Keçi Küprü) sagrađena u 16. stoljeću

Muzeji

Muzeji Sarajeva: 

Svrzina kuća - Stalna postavka o kulturi stanovanja imućne gradske, muslimanske porodice u 18. i 19. stoljeću.

Despića kuća - Stalna postavka o kulturi stanovanja bogate građanske, srpske porodice u periodu od 17. do 20. stoljeća. U Despića kući igrane su i prve pozorišne predstave u Sarajevu. 

Muzej Jevreja BiH - Muzej Jevreja BiH smješten je u najstarijoj sinagogi u BiH izgrađenoj 1581. godine koja je po mišljenju velikog broja stručnjaka bila najljepši izložbeni prostor na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Brusa bezistan - Stalna postavka Brusa bezistana "Od prethistorije do kraja austro-ugarskog razdoblja" će Vas povesti kroz bogatu historiju Sarajeva. 

Muzej Sarajevo 1878-1914. - Zbirka Muzeja 1878. - 1918. bavi se periodom austro-ugarske vladavine Sarajevom i BiH. 

Ars Aevi

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi (ime Muzeja je nepotpuni anagram imena Sarajevo, sa značenjem: Umjetnost epohe na latinskom jeziku) nastao je 1992. godine. 

Art Kuća Sevdaha

Stalna postavka o sevdalinci (tradicionalna gradska lirska pjesma) i interpretatorima - majstorima sevdaha. Više

Gazi Husrev-begov muzej

Muzej sa stalnom postavkom naših prelijepih a ponekad i vrlo rijetkih predmeta koji dolaze iz različitih ambijenata. Izlošci su trodimenzionalni a Biblioteka ih je dobijala na poklon ili otkupljivala, a vremenom su prerasli u zbirku od preko 1200 predmeta. 

Muzej Alije Izetbegovića

Stalna postavka o životu i djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine - Alije Izetbegovića. 

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Svakim radnim danom od 10 do 17 sati posjetitelji mogu pogledati Stalnu postavku: književne sobe Silivija Strahimira Kranjčevića i bosanskohercegovačku sobu Hasana Kikića, Petra Kočića i Isaka Samokovlije. 

Olimpijski muzej

Stalna izložba Olimpijskog muzeja čuva uspomenu na pripreme, organizaciju i realizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Historijski muzej BiH

Historijski muzej BiH kroz svoje zbirke obrađuje historiju BiH od dolaska Slavena na Balkansko poluostrvo, pa do savremenog doba. Više

Muzej tunela spasa

Muzej tunela spasa nalazi se u kući u kojoj je nekada živjela porodica Kolar. Izložena je kolekcija predmeta koji su korišteni u izgradnji ili funkcioniranju tunela, zatim zbirka zanimljivih fotografija, novinskih članaka, te prostori za prikazivanje video sadržaja. Glavna atrakcija je posjeta samom Tunelu spasa, odnosno prolazak kroz očuvani dio tunela dužine 20 metara.

Zemaljski muzej BiH (zatvoren)

Bosna i Hercegovina je krajem 19. stoljeća, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, budila radoznalost mnogih naučnika iz Zapadne Evrope.

Vrelo Bosne

Područje Spomenika prirode "Vrelo Bosne" tokom ljetne sezone je veoma posjećeno. Posjećuju ga turisti iz svih dijelova svijeta koji dođu u Sarajevo. Rijeke i zelenilo, čisti zrak, duga šetališta bit će turistička atrakcija, ali i oaza za odmor brojnih stanovnika bh. prijestolnice, koji nerijetko tokom vikenda „pune baterije“ na ovom dragulju prirode.

Skakavac

Skakavac je vodopad koji se nalazi oko 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, a sa svojih 98 metara visine jedan je od najvećih vodopada u ovom dijelu Europe. Ponosno se uzdiže iznad pejzaža koji ga okružuje, a u jeku zimskog perioda zaledi te bajkoviti prizor zaleđenog vodopada nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te kao takav predstavlja jednu od najpopularnijih prirodnih turističkih odredišta u Bosni i Hercegovini. Bukovik, visok 1534 metra nalazi se iznad pomenutog vodopada, te je uz Trebević jedna od najpristupačnijih planina u okolini Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije