'Neću više snimati filmove, dobit ćemo nove klupe'

Radiosarajevo.ba
'Neću više snimati filmove, dobit ćemo nove klupe'


Odrasli imaju probleme, ali ih imaju i djeca. Često se njihov glas ne čuje, ali su oni ipak odlučili pokazati da itekako znaju govoriti o temama koje ih se tiču. Osnovci iz 11 bh. općina su govorili o svojim problemima u Jednominutnim filmovima. 

Patrik Ledić: Sklonite se od računara, avanture čekaju
Džejlan Sefić: I dalje ću govoriti o problemima djece

Na Festivalu jednominutnog filma, nagrada za najbolju režiju dodjeljena je filmu „Škripofonija“ autorice Katarina Kupčak iz Dervente.  Katarina je učenica Osnovne škole 19. April u Derventi. 

Dječiji festival jednominutnog filma „Imate minut?“, na kojem su prikazana 22 filma koja su u cjelosti napravila djeca, realiziran je u sklopu programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH”.

Katarina o svom filmu za Manjine.ba kaže: „Moja tema je loš namještaj u školi. To je problem koji mi imamo i taj loš namještaj utiče na naše učenje. U želji da budemo još bolji učenici želimo nove klupe i stolice u našoj školi“.

Dodaje da su njenji prijatelji  u svojim filmovima govorili o problemu nasilja nad djecom, psima lutalicama, siromaštvu, te da je bilo puno tema koja predstavljaju probleme Katarininim vršnjacima. 


Katarina Kupčak (treća s lijeva) na dodjeli nagrada

„Bilo je puno dobrih filmova, drago mi je da sam baš moj film dobio nagradu za najbolju režiju“ ,kaže Katarina Kupčak.

Na pitanje da li će nastaviti snimati filmove, Katarinin odgovor je bio 'Ne', a kao razlog navela je to što će uskoro njeni prijatelji i ona sjediti na novim stolicama i pisati na novim klupama.To je rezultat dječije želje da riješe probleme. Nek budu primjer odraslima !

 
O Festivalu jednominutnog filma čitajte ovdje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije