Nebrušeni dijamant na samo 90 minuta od Sarajeva: Idealan bijeg od vrućine gradskog asfalta

2
M. F.
Nebrušeni dijamant na samo 90 minuta od Sarajeva: Idealan bijeg od vrućine gradskog asfalta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Slapovi Kozice

Smješteni u srcu Bosne i Hercegovine, tek nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada Sarajeva, Slapovi Kozice predstavljaju idealnu destinaciju za bijeg od užurbanosti i ljetne vrućine gradskog života.

Bilo da tražite miran kutak za opuštanje ili aktivan odmor ispunjen istraživanjem i avanturom, Slapovi Kozice su destinacija koja će vas očarati svojom ljepotom. Planirajte svoj posjet i doživite čari ovog predivnog mjesta već ovog vikenda.

Ovaj prirodni biser, smješten u blizini Fojnice, nudi posjetiteljima jedinstveno iskustvo mira, tišine i netaknute prirode. Zbog slabe medijske pokrivenosti i nedostatka uređenja, mnogi još uvijek ne znaju za ovaj nebrušeni dijamant. 

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Odron zatrpao kamion vozača Matka: 'Odigralo se u nekoliko sekundi, cesta ispred mene je nestala'

Kako doći do Slapova

Dolazak do Slapova Kozice iz Sarajeva je jednostavan i ugodan. Cesta koja vodi do Fojnice dobro je održavana i nudi prelijepe pejzaže duž puta. Put do slapova odnedavno je dobro uređen. Iz Fojnice se autom vozi u smjeru zapada, otprilike 20 minuta, do odmaralište Vladića vrh, na brdu Malkoč.

Automobil se može ostaviti na odmaralištu pa nastaviti pješice do vodopada, koji su udaljeni oko četiri kilomettra. Za one koji ranije krenu, odmaralište može biti i lijepo mjesto za odmor, jer nudi lijepo uređen prostor sa nekoliko šadrvana.

Za trasu od odmarališta do slapova vam treba otprilike 40 minuta ugodnog hoda makadamskim putem kroz pitomu šumu.

Slapovi Kozice
FOTO: Radiosarajevo.ba: Slapovi Kozice

Tokom šetnje ćete imati priliku proći kroz starija sela, uživati u prirodi i prelijepim pogledima na zelenilo i okolna brda.

Kao nagrada za pješačenje, prije nego stignete do Slapova, čeka vas odmaralište i česma sa ukusnom, izvorskom vodom.

Slapovi Kozice
FOTO: Radiosarajevo.ba: Slapovi Kozice

Svi oni koji nisu baš u najboljoj fizičkoj spremi, mogu i makadamski dio proći automobilom i približiti se na kilometar udaljenosti od slapova.

Slapovi Kozice su nesumnjivo jedan od najljepših prirodnih dragulja Bosne i Hercegovine. Ovaj raj na zemlji nudi bijeg od gradske vreline, priliku za opuštanje u prirodi i nezaboravne avanture.

Još uvijek nisu pretjerano poznati i popularni, pa se tako nećete naći u velikoj gužvi kao što bi to bio slučaj na nekom sličnom izletištu.

Slapovi Kozice
FOTO: Radiosarajevo.ba: Slapovi Kozice

Slapovi Kozice, koji se nalaze u netaknutom okruženju planinskog područja, pružaju spektakularan prizor kristalno čistih voda koje se prelijevaju preko stijena, stvarajući seriju prelijepih vodopada. Ovi šumski vodopadi u srcu Bosne i Hercegovine prava su 'poslastica' za ljubitelje prirode.

Mogu se vidjeti tri manja i dva veća slapa, visine oko 20 metara. Svi zajedno čine impresivan prirodni amfiteatar koji očarava svakog posjetitelja. 

Slapovi Kozice
FOTO: Radiosarajevo.ba: Slapovi Kozice

Blizina Sarajeva čini Slapove Kozice lako dostupnim za jednodnevne izlete, ali i za duži boravak za one koji žele potpuno isključiti gradski stres. Posjetitelji dolaze kako bi pobjegli od ljetne vrućine i uživali u hladovini i svježini ovog prirodnog raja. Također, područje je idealno za piknike i izlete porodica, nudeći dovoljno prostora za opuštanje i zabavu na otvorenom.

Smještaj i usluge

Područje oko Slapova Kozice uglavnom je očuvano u svom prirodnom stanju, tako da ne postoje ugostiteljski objekti, kao ni smještajne jedinice. Ipak, oni koji planiraju ostati duže mogu pronaći nekoliko opcija za smještaj u obližnjoj Fojnici. Ovdje se nude raznovrsni smještajni kapaciteti, od udobnih pansiona do luksuznijih hotela, koji će zadovoljiti potrebe svih posjetitelja, a cijene noćenja variraju - od 50 pa do 200 KM.

Fojnica je također poznata po svojim termalnim izvorima i wellness centrima, kao i Franjevačkom samostanu izgrađenom u 14. stoljeću koji čuva više od 50.000 knjiga među kojima i 10.000 starih nekoliko stoljeća, što dodatno obogaćuje ponudu za turiste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije