Ne postoje tačni podaci o stradanjima Roma u ratovima

Radiosarajevo.ba
Ne postoje tačni podaci o stradanjima Roma u ratovima

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine

Konferencija o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu i u ratu u BiH od 1992.do 1995. godine održana je u Sarajevu da bi se skrenula pažnja na stradanje romske populacije.

Akademik Dragoljub Acković iz Ureda za prava manjina Srbije ističe da se ne raspolaže tačnim podacima o stradanju ove populacije u Drugom svjetskom ratu.

Kaže da u Njemačkoj postoje spisi koji ne mogu biti relevantni jer se u istima navodi da je npr. riješeno pitanje Roma za pojedine teritorije i navodi da je pobijeno toliko Roma npr. u Srbiji koliko ih nije ni živjelo tu.

Acković kaže da je udio stradanja Roma i u Srbiji i BiH velik.

Dervo Sejdić jedan od apelanata kod Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci i član Romskog informativnog centra Kali Sara, istakao je također manjak podataka o stradanju Roma, iskazujući zadovoljstvo što je sve veći interes za ovu problematiku i to prije svega kao ljudsko zanimanje za stradanje drugoga.

Današnjom konferencijom u organizaciji  Romskog informativnog centra Kali Sara željelo se skrenuti pažnja da su i Romi u Drugom svjetskom ratu doživjeli genocid, te na njihova stradanja u ratnim zbivanjima BiH od 1992. do 1995. godine, čemu također ne postoje podaci.

Današnja konferencija organizovana je povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve koji se obilježava 2. avgusta. Na taj dan su 1944. nacisti pobili 2.897 Roma u Auschwitzu.

Prema nekim dostupnim podacima Romi su nakon Jevreja druga grupa koja je bila objekt genocida. Iako se o ovom genocidu ne govori, piše novinska agencija Fena.

Broj romskih žrtava teško je procijeniti: iznose se brojke između 220.000 i 800.000, što je između četvrtine i polovice njihovog ukupnog broja u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije