"Ne odustajemo od borbe da se nelegalna deponija pred turističkim gradom Višegradom ukloni"

0
Radiosarajevo.ba
"Ne odustajemo od borbe da se nelegalna deponija pred turističkim gradom Višegradom ukloni"
Foto: Ustupljena fotografija / Borba za uklanjanje nelegalne deponije u Višegradu

Članovi neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom, pokrenuli su tokom ljeta peticiju za izmještanje nelegalne deponije locirane na samom ulazu u Višegrad.

Prikupljeni potpisi su predati na adresu Skupštine opštine Višegrad.

U toku perioda potpisivanja peticije, aktivisti su poslali Otvoreno pismo odbornicima, te uputili zahtjev da prisustvuju redovnoj sjednici, radi iznošenja svog problema pred odbornicima. Na sjednici Skupštine, održanoj 10.08.2022., nakon javnog iznošenja problema nelegalne deponije, dobili su obećanje da će biti formirana komisija sa ciljem da se problem sagleda i riješi u interesu građana. U komisiju je kao član, trebao da bude uključen i jedan predstavnik neformalne grupe građana.

Kongres odlučio: SAD će izdvojiti 61 milijardu dolara za Ukrajinu i više od 26 milijardi za Izrael

Kongres odlučio: SAD će izdvojiti 61 milijardu dolara za Ukrajinu i više od 26 milijardi za Izrael

Deponije veliki problem, prijetnja za sve: Ekološke bombe u "zelenom kantonu"

Deponije veliki problem, prijetnja za sve: Ekološke bombe u "zelenom kantonu"

Komisija ni nakon tri mjeseca od održane sjednice nije formirana.

Građani, članovi neformalne grupe, zabrinuti zbog odugovlačenja sa formiranjem komisije, i odlaganjem rješavanja ovog problema izašli su u javnost, među svoje sugrađane, da još jednom naglase problem deponije, a tom prilikom su dijelili materijale sa više informacija o ovom problemu, rješenju i odgovornosti nadležnih. Paralelno su ponovili su poziv i odbornicima da čim prije formiraju komisiju i započnu rješavati problem.

Nebrigom i ignorisanjem nadležnih, deponija postoji i koristi se bez ikakve dozvole za rad, već skoro tri decenije, a dodatni problem stvaraju i pojedini mještani Višegrada, koji, pored komunalnog preduzeća, na istoj toj deponiji nelegalno odlažu otpad svih vrsta.

Zbog odugovlačenja sa formiranjem komisije, građani poručuju da če zbog toga biti samo još uporniji i da neće odustati od svojih zahtjeva!

"Nedopustivo je da se pred turističkim gradom, kao što je Višegrad, u 21. vijeku prećutno dozvoljava rad, prije svega nelegalne deponije, čije postojanje ugrožava živote i zdravlje, ne samo nas mještana, već i čitavog Višegrada. Oblaci dima i otrovnih isparenja tokom čestog spaljivanja odlaze i u pravcu centra grada, stoga ovo nije samo naš ,lokalni, problem, već problem i svih stanovnika Višegrada", jednoglasni su članovi grupe, koji su iste navode već više puta naglašavali u javnosti.

Aktivisti ponovo pitaju nadležne u Višegradu:

Kada će biti formirana komisija i riješen problem nelegalne deponije pred turističkim gradom Višegradom?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije