Ne odustajemo od banke koštane srži

Radiosarajevo.ba
Ne odustajemo od banke koštane srži


Dr Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji je prošle godine preko Nevladine organizacije Mala pokrenuo osnivanje Banke koštane srži u Bosni i Hercegovini, kaže da se i dalje radi na promociji projekta i na stvaranju predregistra, formiranju budućeg registra i svega što je potrebno za uspostavljanje ovog sistema.

Banka bi, prema Nakašovim riječima, omogućila pacijentima kojima je potrebna transplantacija da brže nađu kompatibilnog davaoca, a, osim toga, transplantacije u našoj zemlji bile bi jeftinije.

“Pokrenuli smo aktivnosti za nabavku certificiranog softvera koji će banka koristiti u svom radu. Softver je predviđen za rukovođenje bankom matičnih ćelija, što je prvi korak ka vršenju transplantacije u Bosni i Hercegovini. Za sada nema konkretnih pomaka kada je banka u pitanju jer svi čekaju donošenje budžeta.

Nadamo se da će u skorije vrijeme ovaj projekt zaživjeti kako bi pacijentima omogućili transplantaciju koštane srži. Mi smo na početku dobili podršku svih nivoa vlasti, ali sada nekako kao da je sve utihnulo”, ističe Nakaš za Oslobođenje.

Nakaš naglašava da novac ne smije biti problem za realizaciju ovog projekta:

“Ne znam da li su pare problem, ali i ako jesu, to nije razlog da skroz odustanemo, već da tražimo način da nastavimo sa ovim izuzetno bitnim projektom. Zakon o transfuzijskoj medicini u FBiH apsolutno reguliše ovu materiju, a na osnovu toga je federalno Ministarstvo zdravstva poduzelo određene aktivnosti i uradilo odgovarajuće pravilnike.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije