(NDC) Sarajevo: Dijalogom do međusobnog razumijevanja

Radiosarajevo.ba
(NDC) Sarajevo: Dijalogom do međusobnog razumijevanja

Nansen dijalog centar (NDC) Sarajevo nastavit će i u narednom periodu svoju osnovnu aktivnost, a to je uspostava međuetničkog dijaloga, što podrazumijeva širok spektar aktivnosti u dugom vremenskom okviru.

Kako je za Fenu izjavila generalna menadžerica NDC Sarajevo Ljuljjeta Goranci Brkić, koncept rada Nansen dijalog centra Sarajevo, kao i cijele mreže se temelji na iskustvu sa terena. 

''Mi smo radnici koji djeluju na području zapadnog Balkana, u zemljama sa teškom ratnom prošlošću. Koristeći se dijalogom kao osnovnim sredstvom rada, naš fokus je na uspostavi međusobnog razumijevanja, a ne ubjeđivanja. Dakle, za vrijeme naših seminara, kao i svih ostalih dijaloskih aktivnosti cilj je stvoriti sigurnu sredinu gdje se učesnici opuste i iskreno iznose svoja viđenja i stavove, trudeći se da saslušaju i razumiju 'suprotnu' stranu. U našem radu mi ne iznalazimo nužno rješenje, nego razvijamo sposobnosti međusobnog razumijevanja'', kazala je ona. 

Naredni korak poslije uspostavljanja međusobnog razumijevanja može stremiti ka pokušaju iznalaženja prihvatljivog rješenja za sve učesnike, ali na takav način koji garantira održivo rješenje.

''Dakle, ne mogu reći da smo mi u našem radu imuni na debatiranje, ali to u svakom slučaju podrazumijeva argumentirane debate sa visokim stepenom tolerancije i razumijevanja. U našem radu duboko potičemo kritičko razmišljanje, poštivanje ljudskih prava, naročito prava manjina, i razvijamo svijest o načinu koje vodi ka mirnom rješenju sukoba'', navodi Goranci-Brkić. 

Suštinski su uspostava i razvoj međuetničkog dijaloga i demokratskog dug proces. Ključ uspjeha leži u strpljenju i posvećenosti. 

''Velike promjene se ne dešavaju preko noći. Treba voditi racuna da mi obnavljamo duboko pokidane međuljudske relacije, pokušavamo pomoći našim učesnicima čije su duše povrijeđene da uspostave veze sa drugima i drugačijima. Rezultati naseg rada nisu lako vidljivi. NDC Sarajevo zajedno sa svojim učesnicima gradi mir, otvarajući prostor za iskren dijalog svim svojim učesnicima'', kazala je generalna menadžerica NDC Sarajevo Ljuljjeta Goranci Brkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije