Naučnici istražuju ponornicu u Kovačima

Radiosarajevo.ba
Naučnici istražuju ponornicu u Kovačima

U organizaciji Dinarida – Društva za istraživanje i snimanje krških fenomena (DDISKF) iz Hrvatske i Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada, na lokalitetu Kovača kod Tomislavgrada počela je međunarodna speleoronilačka znanstvena ekspedicija Ponor Kovači - Ričina 2013.

Glavni organizacijski voditelj ekspedicije je Tihomir Kovačević, voditelj ekspedicije je Ivan Buntić, dok je glavni voditelj kampa Krunoslav Hurnung.

Prema izjavi koju je za Fenu dao član navedene ekspedicije, inače predstavnik SD Mijatovi dvori, Josip Marković, okupljanje speleologa, biospeleologa, speleoronilaca i ostalih je počelo u subotu a glavni cilj je istražiti Ričinu – ponor kod Kovača radi dodatnih analiza i ispitivanja kako od strane domaćih tako i međunarodnih znanstvenika, od kojih su već neki pristigli a u očekuje se i dolazak drugih.

"Jučer su članovi ekspedicije bili unutar Ričine, postavili su liniju, uže, dopremili su čamce i manji gliser jer se unutar ove špilje nalaze jezera. Trenutno su došli do suhog dijela kojeg treba proći oko 300 metara da bi se došlo do narednog jezerca“, kazao je Marković.

On je, također, dodao da je u planu s članovima ekspedicije osim spomenutog glavnog projekta posjetiti mjesto Stržanj, gdje se nalazi izvor rijeke Šujice te, također, ako im vrijeme dozvoli, poznatu jamu Javornjača na Ljubuši dubine 130 metara te čuvenu Bukovičku špilju, koje se nalaze na području ove općine.

Glavni voditelj kampa Krunoslav Hornung iz DDISKF je za Fenu kazao da je trenutno nazočno 24 člana ekspedicije a do vikenda očekuju još dolazaka.

"Naš dolazak u Tomislavgrad, točnije u Kovače, kao multidisciplinarne udruge speleologa, drugih stručnjaka i snimatelja, koji se bave speleologijom te ostalim istraživanjima i snimanjima krških fenomena ima za cilj istražiti kuda ide ova voda ponornica te uz ta ispitivanja provesti dodatna znanstvena uz uzimanje podataka vezanih za vodu, floru i faunu, geologiju, hidrologiju itd“, kazao je Hornung.

Također, domaći članovi ekspedicije ističu da su prošle godine na istom lokalitetu gdje ponornica ulazi u Ričinu vršili istraživanja, samo u manjem obimu te da su ulaskom i taj prostor oko kilometar i pol pronađena velika nalazišta podzemnih voda i nepoznatog životinjskog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije