Naučnici danas o važnom otkriću o sunčevim pjegama

Radiosarajevo.ba
Naučnici danas o važnom otkriću o sunčevim pjegama

Naučnici iz Američkog društva astronoma večeras će u 19.00 časova po srednjoevropskom vremenu na konferenciji o solarnoj fizici u Novom Meksiku objaviti "veliko otkriće" o 11-godišnjem ciklusu Sunčevih pjega.

Sunčeve pjege tamnije su boje jer su ta područja značajno hladnija od ostatka Sunčeve površine. Iako iz naše perspektive izgledaju sićušno, ove tajanstvene strukture su ogromne - čak do 50 000 kilometara u prečniku, ili široke kao npr. kod Neptuna. Njihov vijek trajanja je od nekoliko dana do nekoliko sedmica, nakon čega se rasipaju, piše Space.com.

Sunčeve pjege veoma zanimaju astronome jer su indikator solarne aktivnosti. Na temelju njihovog broja naučnici su izračunali da njihov ciklus traje 11 godina. Trenutno, Sunce se nalazi u svom 24. solarnom ciklusu, 24. ciklusu od kad traje promatranje Sunca.

Nedavno, Sunce se "probudilo" iz dužeg mirnog razdoblja. U zadnjih nekoliko mjeseci, naša zvijezda emitovala je par izuzetno snažnih solarnih baklji, te na taj način prema Zemlji izbacila ogromne količine solarne plazme. Pojava koja se naziva koronarna erupcija (CME).

U bliskoj budućnosti takve erupcije, pretpostavlja se, postaće sve učestalije i snažnije. Naučnici predviđaju da će solarna aktivnost na svom vrhuncu biti 2013. ili 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije