Naučite programirati uz ITGirls

Radiosarajevo.ba
Naučite programirati uz ITGirls
ITgirls / Programiranje
Besplatan trening iz programiranja za djevojčice dobi između 13 i 15 godina

Na Međunarodni dan djevojaka u IKT-u, ITGirls najavljuju besplatan trening iz programiranja za djevojčice dobi između 13 i 15 godina. U saradnji sa kompanijom Microsoft u Bosni i Hercegovini, početkom maja 15 zaineresovanih djevojčica imaće priliku raditi na vlastitoj internet aplikaciji kroz programske jezike CSS i JavaScript. Sve zainteresovane djevojke se mogu prijaviti do 3.maja putem online obrasca.

Inicijativu ITGirls pokrenuli su mladi zaposlenici i zaposlenice Ujedinjenih nacija u BiH, inspirisani idejom digitalne revolucije, sa ciljem da zainteresuju djevojčice za svijet programiranja. Naime, nezaposlenost je najveća među mladima, a pogotovo je izražena nezaposlenost mladih žena. S druge strane, kada je riječ o najtraženijim zanimanjima današnjice, sektor informaciono – komunikacionih tehnologija (IKT) prednjači u odnosu na sve druge.

Dok se IKT sektor ubrzano širi, žene bivaju isključene iz ove oblasti najviše zbog činjenice da nisu jednako zastupljene u IKT obrazovnim „Početkom 2016. godine IT Girls tim je sproveo istraživanje na uzorku od 713 mladih iz BiH u cilju uvida u rodne razlike u stavovima, znanjima i ponašanjima mladih prema IKT sektoru. Rezultati pokazuju da, iako djevojke imaju isti pristup i čak i interesovanje za IKT kao i mladići, za njih je manje vjerovatno da će se baviti sa IKT-om i istraživati ga, kao i razmišljati o karijeri u IKT oblasti. Samim tim, potrebno je raditi na informisanju djevojaka o IKT sektoru, jačanju njihovog samopouzdanja i IKT vještina“, poručuju iz ITGirls tima.

Učenje programiranja nije bitno samo s aspekta tržišta rada u IKT oblasti, nego je nužna vještina digitalnog doba i odličan alat koji možemo koristiti u raznim oblastima, kao što su medicina, ekologija, aktivizam, umjetnost ili sport.

S obzirom na statističke pokazatelje o zastupljenosti djevojaka i žena u IKT oblasti u BiH i šire, bilo u obrazovanju ili sektoru zapošljavanja, očigledno je da postoji potreba za osnaživanjem djevojaka i žena da se više uključe u informacione i komunikacione tehnologije kako bi imale jednaku mogućnost da profitiraju od tog rastućeg sektora i doprinesu njegovom daljem razvoju.

S druge strane, radno tržište i društvo općenito će imati koristi od većeg učešća žena u IKT-u u smislu dodatnih kapaciteta i ljudskih resursa, koji će doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda.

Na web stranici itgirls.ba mladi ljudi mogu saznati više o samom programiranju, besplatnim resursima koji su dostupni na internetu, te o ITSuperGirls – ženama u svijetu informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini i šire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije