National Geographic: Mostar među 25 europskih gradova "ikona" koje morate posjetiti

Radiosarajevo.ba
National Geographic: Mostar među 25 europskih gradova "ikona" koje morate posjetiti
Foto: Screenshot / Mostar na prestižnoj listi NG-a

National Geographic napravio je listu 25 europskih gradova "ikona" koje morate posjetiti i zauzeo visoko 18. mjesto na listi, što je s obzirom na utjecaj ovog magazina velika turistička reklama za grad podno Veleža i Bosnu i Hercegovinu.

"Mladi aristokrati u 16. stoljeću pravili su ture po europskim gradovima u kojima bi posjećivali arhitektonska čuda, divili se umjetničkim djelima i skupljali suvenire koje bi nosili kući. To se smatralo određenim diplomskim radom klasične eduakcije. Ideja o velikoj turneji kroz gradove poput Londonda, Pariza, Amsterdama i Rim privlači ljude i danas", piše National Geographic.

Tokom takozvanog vremena velikih turneja, koje je trajalo od 1660. do 1820. godine putovanja su bila skupa i teška, dostupna samo onim s privilegijama, većinom ljudima iz Velike Britanije, Skandinavije i Sjeverne Amerike. Prosječan turist "velikih turneja" bio je diplomac s odgovarajućim znanjem grčke i latinske literature i s nekim interesovanjem za historiju umjetnosti. Velika im je prednost bila neograničen budžet, piše National Geographic.

Danas je putovanje Europom mnogo lakše, a National Geographic sastavio je za svoje čitatelje listu gradova koje morate posjetiti tokom "velike turneje" 21. stoljeća, kada su putovanja mnogo lakša i kada imamo muzeje, kojih sve do polovine 19. stoljeća nije bilo mnogo u Europi i turisti su umjetnine mogli pogledati samo u privatnim domovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije