Nastavlja se saga o noćnoj liniji gradskog prijevoza

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se saga o noćnoj liniji gradskog prijevoza

 Nakon što je u decembru 2011 pokrenuta inicijativa za uvođenje noćnih linija gradskog prijevoza u Sarajevu, u kratkom roku je sakupljeno 1600 potpisa na peticiji (opširnije ovdje)  Ubrzo nakon toga, predstavnici Naše stranke, inicijatori akcije, su na sastanku sa direktorom GRAS-a dogovorili o realizaciji projekta:
Dogovoren noćni prijevoz u Sarajevu.

Ipak, noćni pijevoz ni šest mjeseci nakon što je dogovoren, nije krenuo. U skladu sa zakonom, trebalo je najprije raspisati tender za ponuđače usluge, što je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu saobraćaja KS krajem decembra... a onda je zapelo... 

Gdje je zapelo? Odgovor je negdje dublje, u sistemu, a kao ilustraciju prenosimo otvoreno pismo koje je Forum mladih naše stranke uputio na adresu Ministra saobraćaja KS Harisa Lulića, kao i faksimil ministrovog pisma koje je prethodno upućeno na adresu Naše Stranke.

Odgovor Naše stranke na gore objavljeno ministrovo pismo

Poštovani ministre Luliću,

Hvala Vam na odgovoru koji ste nam poslali na pismeni upit Foruma mladih Naše stranke o datumu početka rada "noćne linije" javnog gradskog prevoza u Sarajevu. Kako Vaš odgovor to ne sadrži redoslijed događaja, mi ćemo vas podsjetiti na isti. Forum mladih Naše stranke je, kao što je javnosti poznato, prije skoro šest mjeseci pokrenuo pomenutu inicijativu i organizovao akciju skupljanja potpisa u nekoliko sarajevskih opština. Jedan od preko hiljadu potpisnika ove inicijative je bio i tek izabrani generalni direktor GRAS-a, gospodin Haris Kadić, koji je predstavnike Foruma mladih pozvao na razgovor u GRAS kako bi se razmotrila mogućnost da ovo javno preduzeće izađe u susret njihovom zahtjevu i pruži im servis koji je, uzgred budi rečeno, Sarajevo imalo puno prije rata i koji svaki glavni grad, pa i iole veći evropski grad smatra uobičajenom uslugom. Na sastanku sa direktorom Kadićem i njegovim kolegama u GRAS-u gospodin Predrag Kojović i mi smo razgovarali o načinima na koji bi se ovaj skromni zahtjev mogao realizirati.

Direktor GRAS-a je na sastanku ne samo potvrdio svoj potpis i želju za realizacijom ove inicijative nego i predložio konkretnu trasu, vrijeme polaska, cijenu karte i datum od kojeg bi glavni grad BiH ponovo dobio noćni gradski prijevoz barem u dane vikenda. U razgovorima o ovoj inicijativi koji su nastavljeni u Vašem kabinetu u prisustvu predstavnika inspektorata, direktora kompanije "Centrotrans" (koji je, moramo reći, profit svoje firme stavio u drugi, a iskazanu želju građana u prvi red)  i gospodina Kojovića, vi ste ukazali na zakonsku proceduru koja zahtijeva da se za uvođenje nove linije, odnosno, novih polazaka raspiše tender. Kako je striktno poštivanje zakonskih procedura jedan od osnovnih principa djelovanja Naše stranke, mi smo se naravno složili da je neophodno slijediti tu proceduru.

Mi nikada nismo predlagali, a kamoli nametali, rokove do kojih bi se pravna i organizaciona priprema za realizaciju ove inicijative trebala završiti. Određivanje aproksimativnog roka smo prepustili Vama i Vaš odgovor je bio "dajte mi do sredine februara". Ne možemo se oteti utisku da je Vaša amnezija u vezi gore pomenutog, ekonomičnost sa istinom i arogantni birokratski ton u Vašem odgovoru uzrokavan našom kritikom (kritikom Predraga Kojovića) Vašeg ministarstva na sjednici na kojoj je diskutovano o dosadašnjem radu kantonalne Vlade.

Pošto Vas, kako ste napisali u Vašem odgovoru, inicijative građane koji su Vas izabrali na tu funkciju „ne obavezuju” (Vi, u svom odgovoru, niste precizirali da li se radi o zakonskoj, moralnoj ili političkoj obavezi) ni na koji način i kako očigledno ili niste spremni ili ne želite ispuniti ovaj jednostavni zahtjev građana prema javnoj kompaniji koja poreske obveznike našeg Kantona košta milione maraka svake godine, mi ćemo, jer za razliku od Vas osjećamo obavezu prema hiljadu i vise potpisnika inicijative, zahtjev uputiti na adresu Vlade.

Nama je, ministre Luliću, poznato da je državni birokratski aparat i klupko nejasnih nadležnosti uspostavljeno kako bi se iza njega mogli sakriti nesposobnost i nerad izvršne vlasti, kao i institucionalni kriminal koji nagriza temelje naše zemlje, ali nismo očekivali da će te ga i Vi u tu svrhu koristiti. Mi smo od Vas mnogo očekivali, ali nas nakon ovakve Vaše reakcije više ne možete razočarati. Nadamo se da ćemo u Vladi premijera Musića pronaći sagovornika koji prema građanima Kantona osjeća obavezu i između izbornih ciklusa.

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije