Nastavak sjednice Gradskog vijeća 20. marta

Radiosarajevo.ba
Nastavak sjednice Gradskog vijeća 20. marta


Poslanici na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanoj u utorak, 12. marta, nisu izabrali gradonačelnika Sarajeva.

Na kolegiju održanom u srijedu odlučeno je da će nastavak sjednice biti održan 20. marta u 10 sati.

Podsjećamo, predloženi kandidati za gradonačelnika bili su: Stjepan Kljujić (Socijaldemokratska unija - SDU), Igor Kamočaji (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine - SDPBiH) i Jakob Finci (nestranački kandidat Naše stranke).

Prijedloge za gradonačelnika može dati bilo koji vijećnik, što otvara mogućnost da kandidati ponovo budu i Kljujić i Kamočaji i Finci, ali je moguće i da neko novi bude predložen.

Stjepan Kljujić


Stjepan Kljujić (Foto: arhiv)

Stjepan Kljujić rođen je 19. decembra 1939. u staroj građanskoj obitelji, u Sarajevu, gdje se i školovao, studirao je na Filozofskom fakultetu, i gdje je rano počeo raditi kao novinar: prvo u Oslobođenju, odakle je izbačen zbog borbe za ravnopravnost hrvatskog jezika, a potom u zagrebačkom Vjesniku.

Za gradonačelnika Sarajeva predložila ga je Socijaldemokratska unija (SDU).

Za vrijeme komunizma, kako stoji u biografiji, "bio je politički disident", da bi 1990. bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a od septembra i predsjednik ove stranke. Nakon trijumfa na izborima 1990, insistira na referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine, zbog čega ga se odriče 'formalni Zagreb'. U Predsjedništvu BiH, uz male prekide, bio je od  1990. do 1996, a od 1996. do 2000. zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Poslušajte šta je rekao u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba prije kandidature:

Osnovao je 1994. građansku i multinacionalnu Republikansku stranku, da bi se iz javnog političkog života skoro povukao 2002 (sve do ove gradonačelničke kandidature); Imao je i epizodu u BPNS-u. Kao novinar, bio je kulturni i sportski hroničar svoga vremena, a bio je jedno vrijeme i visoki sportski funkcioner – osnovao je Olimpijski komitet BiH i bio njegov prvi predsjednik.

Igor Kamočaji


Igor Kamočaji (Foto: Sdp.ba)

Igor Kamočaji je rođen 20.05.1977. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek filozofija i sociologija. Na lokalnim izborima 2000. godine i 2004. godine izabran je za vijećnika Općine Centar sa liste SDP BiH.

Za gradonačelnika Sarajeva predložila ga je Socijaldemokratska partija (SDP).
Po nacionalnosti je Hrvat. Član je Glavnog odbora SDP BiH, a od juna 2009. godine obavljao je funkciju predsjednika Općinske organizacije SDP BiH Centar Sarajevo.

Profesionalno je obavljao funkciju savjetnika općinskog načelnika za društvene djelatnosti i komunikaciju sa građanima Općine Centar. Oženjen i otac kćerke Sofije rođene 2008. godine.

Početkom novembra 2009. godine preuzeo je mandat dogradonačelnika Sarajeva kojeg je obavljao do decembra 2012. godine kada je podnio ostavku na funkciju zamjenika gradonačelnika jer je 23. novembra preuzeo mandat vijećnika u OV Centar.

Jakob Finci


Jakob Finci (Foto: arhiv)

Jakob Finci rođen je 1. oktobra 1943. godine u Sarajevu. Bio je jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija i prvi njegov potpredsjednik. Na dužnosti predsjednika ovog društva nalazi se od 1993; 1995. je izabran za prvog predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine.

Finci: Mogao sam povući Sarajevo naprijed

Za gradonačelnika Sarajeva predložila ga je Naša stranka.

Član je Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvaliteta života (FONDEKO) i asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Od septembra 1996. do aprila 2000. se nalazio na dužnosti izvršnog direktora Otvorenog društva BiH - Soroš fondacije za Bosnu i Hercegovinu.

Od 2000. godine do 2008. bio je prvi direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine. Od 2008. bio je ambasador Bosne i Hercegovine za Švicarsku.

Jedini je od predloženih kandidata koji ne pripada niti jednoj stranci.

Poslušajte šta je rekao u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba prije kandidature:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije