Nastavak ekshumacije na gradskoj deponiji nakon mišljenja vještaka

Radiosarajevo.ba
Nastavak ekshumacije na gradskoj deponiji nakon mišljenja vještaka

Ekshumacija na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok danas nije nastavljena, već će se sačekati mišljenje vještaka rudarske struke zbog bezbjednosti lica koja rade na deponiji, njene stabilnosti, te procjene neophodnih sredstava, izjavila je Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.

Ekipe Tužilaštva BiH i Instituta za nestala lica bile su na terenu, ali su odlučile da sačekaju mišljenje vještaka.

Čengić nije mogla reći koliko dugo će se čekati mišljenje vještaka, od kojeg će zavisiti u kom pravcu će se dalje odvijati radovi na ovoj ekshumaciji.

Prema njenim riječima, poseban rok za njegovo dostavljanje nije određen, ali je izrazila uvjerenje da će to biti veoma brzo.

"Vidjećemo kakvo će biti to mišljenje, od kojeg zavisi šta treba da se uradi. Ako vremenski uslovi dozvole ekshumacije će biti nastavljene na lokalitetu gdje su radovi obustavljeni 30. avgusta, kao i na ostalim lokalitetima prema informacijama Tužilaštva BiH", rekla je Čengić.

Ona je istakla da će, u suprotnom, ekshumacije biti nastavljene kada bude odgovarajuće vrijeme.

Čengić je istakla da je riječ o veoma složenoj ekshumaciji, navodeći da joj nije poznato da je neka ekshumacija, od nastanka Instituta, trajala duže, da se kopalo na većoj dubini i gdje se i mašinski i ručno intenzivno i detaljno radilo u veoma teškim uslovima.

"Po svim svojim segmentima, ova ekshumacija je veoma specifična i na njoj se veoma intenzivno radilo. Pronađene su sitne kosti, a pretražen je lokalitet dužine 80, širine 40 i dubine 35 metara", naglasila je Čengićeva, dodajući da je riječ o desetinama hiljada tona pretraženog smeća.

Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti na lokalitetu gradske deponije u Buća Potoku obustavljena je 30. avgusta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije