Naspišite pjesmu i postanite 'Evropski vitez poezije'

Radiosarajevo.ba
Naspišite pjesmu i postanite 'Evropski vitez poezije'

Založba Pivec iz Maribora, u suradnji s PEN Centrom u Bosni i Hercegovini, a u okviru evropskog programa Kultura 2007-2013, danas je objavila konkurs pod nazivom 'Vitez evropskog pjesničkog turnira' za najbolju neobjavljenju pjesmu Bosni i Hercegovini. 

Pobjednička pjesma će sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru u novembru 2013. u Mariboru (Slovenija). 

Stručni žiri za Bosnu i Hercegovinu je u sastavu Zvonimir Radeljković (predsjednik žirija), Hadžem Hajdarević i Ferida Duraković.

Pjesma ne smije imati više od 60 stihova ili redaka, a jedan autor ima pravo da pošalje jednu pjesmu, saopćeno je iz PEN Centra.

Svoj rad zainteresovani mogu poslati najkasnije do 20. avgusta 2013. godine. Pjesma treba biti potpisana šifrom, a u drugoj, zatvorenoj  koverti označenoj šifrom treba da budu podaci o autoru: ime, prezime, adresa, e-mail adresa i broj telefona/mobitela. 

Stručni žiri će izabrati 10 najboljih pjesama, koje će biti objavljene u Oslobođenju, a među tih 10 pjesama izabrat će pobjednika. Autor nagrađene pjesme sudjelovat će na Europskom pjesničkom turniru 14. novembra u Zalaersegu (Mađarska), i 16. novembra/na završnoj večeri u Mariboru (Slovenija). 

Pobjednička pjesma bit će prevedena na slovenački, engleski i mađarski jezik. Pobjedniku će Založba Pivec pokriti troškove puta i smještaja u Mađarskoj i Sloveniji. 

Na Europskom pjesničkom turniru sudjelovat će pjesnici iz sedam zemalja i takmičit će se za titulu 'Europski vitez poezije 2012', kovanu ružu i nagradu od 1000 €, koju će dobiti pobjednik, a kojeg će proglasiti međunarodni stručni žiri Europskog pjesničkog turnira. Zemlje sudionice natječaja su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija, Mađarska, Slovačka, Italija i Slovenija (nosilac projekta).  

Uz mariborski turnir održat će se i dva promocijska turnira: jedan u Sarajevu 26.oktobra 2013, a drugi u Zalaegerszegu u Mađarskoj 14. Novembra. Založba Pivec će također omogućiti nacionalnim pobjednicima putovanje i boravak na ta dva turnira. 

Izabrane pjesme pobjednice iz svih zemalja sudionica bit će objavljene u originalu i u prevodima na engleski, slovenački i mađarski jezik u slovenačkoj literarnoj reviji Rp./Lirikon21, koju uređuje Ivo Stropnik. 

Svoje radove šaljite na adresu PEN Centar u Bosni i Hercegovini:
Vrazova 1/I, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, sa naznakom PJESNIČKI TURNIR 2013.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije