Naša stranka: Ravni krovovi u Sarajevu će 'ozeleniti'

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Ravni krovovi u Sarajevu će 'ozeleniti'

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva jednoglasno su usvojene dvije inicijative Kluba vijećnika Naše stranke, kojima se predviđa rješavanje problema uspostave veze s nadležnim službama u slučajevima hitnih potreba za starije osobe kao i problema ravnih krovova u gradu Sarajevu.

Prva inicijativa je vezana za uvođenje tzv. ''Dispečerskog centra za osobe starije dobi'', kojim se omogućuje mnogo jednostavniji sistem pozivanja policije, hitne pomoći i vatrogasaca, čime se pružaju uslovi za efikasniji rad samih službi te smanjenja broja nesretnih slučajeva.

S obzirom da Grad Sarajevo trenutačno nije u stanju da finansira ove inicijative, saopćeno je iz stranke, za oba projekta predviđeno je finansiranje iz IPA fondova Evropske unije.

Druga inicijativa razmatra sanaciju ravnih krovova i kreiranje zelenih površina na njima, čime bi se napravio značajan korak u rješavanju problema zagađenosti vazduha kao i približavanje Sarajeva estetskim kriterijim savremenih metropola.

"Mi želimo i pored loše finansijske situacije u kojem se Grad Sarajevo nalazi, realizirati projekte uz pomoć finansiranja iz IPA fondova Evropske unije. Projekti koje smo mi predložili već odavno postoje u Evropskim i svjetskim gradovima i konkretno u ovom slučaju rješavaju problem s kojima se starije osobe susreću u slučajevima hitne potrebe." izjavio je vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Robert Pleše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije