Naša stranka o slučaju pretučene trogodišnje djevojčice

Radiosarajevo.ba
Naša stranka o slučaju pretučene trogodišnje djevojčice


Politička partija Naša stranka reagirala je danas na slučaj pretučene trogodišnje djevojčice iz sela kod Travnika za koju se pretpostavlja da je žrtva porodičnog nasilja i pozvala nadležne organe da, u sklopu svojih mandata i zakonskih obaveza, hitno i adekvatno reagiraju.

''U FBiH i RS već skoro deset godina imamo zakonodavni okvir koji štiti od nasilja u porodici. Napravljene su državne i entitetske strategije za borbu protiv nasilja u porodici u kojima su jasno navedene obaveze i nadležnosti svih institucija vlasti. Stoga Naša stranka poziva na odgovornost sve institucije vlasti, posebno one na kantonalnom i općinskom nivou'' navode iz ove političke partije.

Apeliraju da se nasilje u porodici mora smatrati prioritetnim pitanjem i da se moraju osigurati resursi da bi centri za socijalni rad bili adekvatno opremljeni i imali dostatan broj osoblja za pružanje pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Ta stranka je mišljenja da se, zajedno s nadležnim ministarstvima, općine trebaju pobrinuti da se institucije i nevladine organizacije koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, poput sigurnih kuća, na vrijeme i adekvatno finansiraju.

''Vitalni interes svih građana je da žive životom bez nasilja i diskriminacije, u tom smislu pozivamo sve nadležne institucije i nevladin sektor da stanu u zaštitu ovog vitalnog interesa'', izjavio je predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Želimir Bukarić, saopćeno je iz "Naše stranke".

Podsjećamo, povodom brutalnog slučaja nasilja nad djevojčicom, reagirala je i Ženska mreža BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije