Narodna kuhinja u Novom Travniku: Sve je više gladnih

Radiosarajevo.ba
Narodna kuhinja u Novom Travniku: Sve je više gladnih

Narodna kuhinja u Novom Travniku jedna je od četiri koje rade u sastavu Regionalnog odbora Muslimanskog dobrotvornog društva 'Merhamet' Travnik. Ova kuhinja se brine o 162 osobe koje svakog dana dobivaju po jedan obrok. 

Iako zbog teške finansijske situacije u 'Merhametu' provjeravaju sve zahtjeve za korištenje usluga javne kuhinje, sve je više onih koji su u stanju socijalne potrebe i kojima bi dobro došao taj jedan obrok. 

"Sve je više ljudi koji nemaju, a ovdje dođu baš oni koji nemaju i koje nije stid. Nekada imam više korisnika, nekada manje. Jedan broj korisnika ispiše se kad dođe do nekog novca pa se vraćaju. Od prošle godine radimo u odličnim uvjetima zahvaljujući holandskim 'Veteranima', rekla je Advija Skopljak, glavna kuharica za Avaz.ba.

Zaposleni u Narodnoj kuhinji trude se da korisnici dobivaju i kvalitetne obroke.

"Evo, sad imamo supu, rižu, krompir i meso kako bismo napravili kvalitetne obroke za socijalno ugrožene građane. Ovdje dolaze djeca, stari i iznemogli i još je onih kojima sigurno treba pomoć, ali ih je stid doći. Bilo je situacija kada smo ja i kolegica plakale kada vidimo kakvih slučajeva ima", ističe Fikreta Skopljak, pomoćna kuharica.

Kao i sve 'Merhametove' narodne kuhinje u Srednjobosanskom kantonu, i ova u Novom Travniku otvorena je za sve građane koji su u stanju socijalne potrebe.

"Ja sam zadovoljan ovom kuhinjom i obrocima koje dobijemo. Kakvo je stanje općenito, dobro je da imamo išta", kaže Selmo, invalid rada.

Veliku podršku u radu Narodna kuhinja ima od direktora Regionalnog odbora 'Merhameta' i načelnika općine. 

"Nemam zamjerki i zadovoljan sam. Pojedem ovdje obrok, ako još nešto ima, ponesem kući, kao što je salata ili kompot", rekao je Ivica za Avaz.ba, koji se u kuhinji hrani četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije