Naredni koraci u obnovi sarajevske Katedrale

Radiosarajevo.ba
Naredni koraci u obnovi sarajevske Katedrale

U Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu danas je predstavljena dokumentacija o radovima na obnovi sarajevske Katedrale Srca Isusova te naredni koraci u njenoj restauraciji.

„Dokumentacija na 150 stranica sadrži historiju Katedrale, planove, originalne crteže i skice po kojima su se dosadašnji radovi izvodili, kao i razni tekstovi o Katedrali“, rekao je voditelj radova na obnovi unutrašnjosti Katedrale Dieter Philipp iz njemačkog grada Aachena.

Prikazujući prikaz nove i stare obnove iz 1932, istakao je da detaljnim prikazom i izdavanjem prigodne knjige, želi pomoći svima u BiH koji budu poduzimali slične restauratorske radove. Ova dokumentacija će, kaže, pokazati da je nisu radili ljudi iz Njemačke, već Bosanci i Hercegovci, koji su postigli velike rezultate u obnovi Katedrale.

Otkrivanje ornamentike

Pod njegovim vodstvom, soboslikarske restauratorske radove u Katedrali izvodilo je 14 radnika iz frime „ColorPaleta“ iz Sarajeva, a sa čijim je radom veoma zadovoljan

Naredni radovi, ističe, koji će se izvoditi u unutrašnjosti  ove katedrale su radovi na stropnoj rasvjeti  kao i na obnovi katedralnih orgulja.

„Posebnost svjetla bit će u tome što će dolaziti odozdo i na taj način bit će lijepo osvijetljeni stropovi u katedrali. Na izradi stropne rasvjete radit će Jurgen Bohlen“, kazao je voditelj radova, te dodao da je trebalo dosta napora uložiti pri otkrivanju originalne ornamentike i postaviti je onako kakva je bila.

Taj dio posla, odnosno samu izradu ornamentike veoma uspješno je, kaže, uradila magistrica arhitekture iz oblasti zaštićenih spomenika Mia Kordić iz Sarajeva.

Za finansije u obnovi Katedrale zadužen je njemački svećenik mons. Heribert August, počasni kanonik Kaptola vrhbosanskog, koji je kazao da će dokumentacija pomoći u pronalaženju dodatnih sredstava u Njemačkoj, koja su potrebna za daljnu obnovu sarajevske Katedrale.

Izvodiocima radova posebno je zahvalio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, govoreći da je u Katedrali tokom posljednje dvije godine stvorena kombinacija starog i novog, što izgleda skladno i lijepo.

Zaštićeni spomenik kulture

Projekt za izgradnju Katedrale uradio je Josip Vancaš kombinirajući elemente romanike i gotike i tako stvorio sintezu po kojoj se ovaj objekt izdvaja od ostalih te vrste. Po tom projektu urađen je i dio interijera. Izgradnja Katedrale je započela 19. augusta 1884, a građevinski radovi završeni su 9. novembra 1887. Prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler posvetio ju je 14. septembra 1889. 

Takav izgled zaključio je obogaćuje duh mnogobrojnim posjetiocima, koji svakodnevno uživaju u njenoj ljepoti.

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu je zaštićeni nacionalni spomenik kulture BiH. Nakon što je Zavod za zaštitu spomenika Federalnog ministarstva kulture i sporta izdao odobrenje, od 27. septembra 2010. do 15. oktobra 2011. izvedeni su restauratorski radovi na unutarnjoj obnovi Katedrale. Nakon završetka radova, Katedrala je poprimila prvotni izgled, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije