Napravio vlastiti bolid: Mišo "Schumacher" iz Prnjavora oduševio Britance

Radiosarajevo.ba
Napravio vlastiti bolid: Mišo "Schumacher" iz Prnjavora oduševio Britance
Mnogi ljudi sanjaju da poseduju vlastiti bolid Formule 1, no da li ste razmišljali da ga sami napravite? To je ono što je uradio genijalni Mišo Kuzmanović.

Tako  britanski Daily Mail počinje reportažu o inženjeru iz Prnjavora u Bosni i Hercegovini koji je utrošio dvije godine i oko 20 hiljada funti (45 hiljada maraka) da bi stvorio sopstveni trkački automobil.

Inspiraciju za svoje vozilo Mišo Kuzmanović je dobio nakon što je prisustvovao jednoj F1 manifestaciji u Beogradu.

"Moja Formula nije identična bolidu F1. Predstavlja moju viziju, ja sam odgovoran za dizajn i konstrukciju, a prijatelji i rodbina pružili su mi veliku pomoć", kaže Kuzmanović.

Vozilo na koje je inžinjer iz Prnjavora utrošio oko hiljadu radnih sati je relativno teško (1.200 kilograma), dužinom od šest metara nadmašuje standarde F1, ali je sposobno za postizanje maksimalne brzine od oko 160 km/h.

Bolid zamišljen kao jednosjed dobio je još jedno sjedište na zahtjev Kuzmanovićeve supruge.

"Pitala me gdje će sjediti, pa nije bilo druge nego da ugradim još jedno sjedište", rekao je Kuzmanović i dodao da automobil ima dozvolu i za vožnju po cesti.

Iako je dobio brojne ponude, najvišu u u iznosu od oko 60 hiljada eura (117.300 KM), Mišo "Schumacher", kako ga zovu u Prnjavoru, odbija prodati svoj ručni rad. Štaviše, najavljuje nove projekte...

"Imam još mnogo ideja, ali neka zasada ostanu tajna", zagonetno je poručio na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije