Napad na novinara je ugrožavanje slobode izražavanja cijelog društva

Fena
Napad na novinara je ugrožavanje slobode izražavanja cijelog društva
U Istočnom Sarajevu danas je održana radionica "Unaprjeđenje saradnje i međusobnog razumijevanja između medija i agencija za sprovođenje zakona".

Učesnici radionice konstatovali su da je, s obzirom na značaj funkcije novinara u demokratskom društvu, neophodno da istrage krivičnih djela počinjenih protiv novinara budu provedene blagovremeno, nezavisno i efikasno, kako bi bila poslana poruka o važnosti zaštite prava na slobodu izražavanja.

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Jasmina Sazdovski rekla je da bi nekažnjivost počinitelja krivičinih djela počinjenih na štetu novinara predstavljalo sistemsko nevršenje funkcija upravljanja i vladavine zakona, od kojih zavise sigurnost i prava svih ljudi.

"Osim toga, dovelo bi do gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost agencija koje sprovode zakon i sudske sisteme i ohrabrilo bi vršenje takvih krivičnih djela. Nekažnjivost krivičnih djela počinjenih na štetu novinara kao zaštitnika slobode izražavanja bi bilo posebno štetno za demokratsko društvo."

Generalna tajnica Udruženja "BH novinari" Borka Rudić predstavila je OSCE-ova Uputstva novinarima u radu sa policijom.

"Svako ograničavanje slobode izražavanja mora biti zakonito i legitimno, odnosno mora postojati opravdanost postupka u određenom trenutku", rekla je Rudić i navela kako novinari između ostalog trebaju biti spremni da se legitimišu policijskim službenicima, postupaju po kodeksu novinarske etike, te poštuju policijske procedure.

Radionicu "Unaprjeđenje saradnje i međusobnog razumijevanja između medija i agencija za sprovođenje zakona" organizovala je Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Radionica je okupila oko 40 policijskih službenika te agencije.

Vijeće ministara BiH je na sjednici koja je održana u septembru prošle godine, po preporuci Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH i pozvalo MUP RS, MUP FBiH, Policiju Brčko Distrikta, te kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, da u okviru svojih programa stručnog usavršavanja policijskih službenika organiziraju obuke o značaju procesuiranja krivičnih djela i prekršaja počinjenih prema novinarima, saopćeno je iz Udruženja "BH novinari".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije