Naljepnice JOSD-a na stranačkim plakatima (INTERVJU)

Radiosarajevo.ba
Naljepnice JOSD-a na stranačkim plakatima (INTERVJU)

Izborna kampanja je počela, bilbordi i plakati okupirali su javni prostor. Aktivisti novopokrenute Jedinstvene organizacije za socijalizam i demokratiju reagirali su postavljanjem svojih poruka preko plakata i bilborda. „Ko sije bijedu, žanje gnjev“ poruka je jedne od rijetkih ljevičarskih organizacija u BiH. O programu JOSD-a i njihovim budućim aktivnostima razgovarali smo sa Salmedinom Mesihovićem, jednim od aktivista.


Radiosarajevo.ba: Šta je cilj JOSD-ovih naljepnica na predizbornim plakatima?
Salmedin Mesihović: Osnovni cilj jeste upoznavanje građana sa time da postoji jedna nadstranačka, nevladina organizacija koja za cilj ima promicanje vrijednosti socijalizma i demokratije. Činjenica je da na ovim prostorima nedostaje organizacija zasnovana na načelu pluralne ljevice (koja okuplja sve tendencije od socijal-liberala, socijaldemokrata, trockista, titoista, anarhista... itd...), pa se zato prišlo kreiranju jedne male, ali funkcionalne i idejno svjesne organizacije.

Što se tiče naljepnica na predizbornim plakatima, uopće nije bio cilj da se izvrši udar na pojedine stranke. Riječ je o čisto praktičnoj potrebi, jer su stranački plakati zauzeli kompletan javni prostor u samo dva–tri dana, da su aktivisti JOSD-a jednostavno morali na pojedinim mjestima da stavljaju naljepnice i preko stranačkih plakata. Osim toga naljepnice su se počele stavljati sedmicu prije početka postavljanja plakata, i na mnogim mjestima su stranački aktivisti jednostavno lijepili svoje plakate preko naših naljepnica i naših plakata, bez ikakvog uvažavanja da postoji i organizacija koja nije stranačkog tipa i koja želi isto da nađe svoje „mjesto pod suncem“.

Radiosarajevo.ba: Jesu li sve stranke mete naljepnica ili samo neke?
Salmedin Mesihović: Nijedna stranka nije bila na meti, naglašavam da je riječ o tome da su samo na pojedinim mjestima JOSD-ove naljepnice postavljene na stranačke plakate. Npr. naši plakati pod nazivom „Manifest JOSD-a“ su bili objavljeni u Sarajevu tri dana pred početak stranačkog „plakatiranja“ i nijedan nije bio postavljen niti na jedan stranački ili neki drugi plakat. Ali već prvi dan „stranačkog plakatiranja“ pola naših Manifesta je bilo ili poderano, ili skinuto kako bi se zalijepili stranački plakati.

Radiosarajevo.ba: Da li je JOSD programski blizak nekoj od partija u BiH?
Salmedin Mesihović: JOSD se bazira na načelu pluralne, nadstranačke, ljevice koja za cilj ima da okupi sve one građane koji baštine u sebi ideje ljevice. Pošto smo preuzeli načelo nadstranačkog odnosa, ne prihvatamo da budemo podružnica bilo koje političke stranke i imamo punu slobodu djelovanja.

Sa druge strane, u odnosu prema strankama i drugim nestranačkim organizacijama orijentiramo se prema tome da li će oni podržati naše prijedloge i ideje. Znači mi tražimo da oni podržavaju naše ideje, a ne obratno da mi podržavamo njih. JOSD je otvorena organizacija i njeni aktivisti, članovi i simpatizeri mogu biti i članovi pa i funkcioneri stranaka i drugih organizacija, ali samo pod uvjetom da u potpunosti prihvataju naš Temeljni dokument, Pravilnik i naše ideje (izražene u našem Manifestu i drugim lecima i plakatima). U ovom trenutku naša suradnja je primarno usmjerena prema bratskim organizacijama kao što su DOSTA!, Radničko–komunistička partija BiH, ANTIFA. Sa RKP i ANTIFA imamo i dogovor o postojanju Koordinacije udružene ljevice, sa kojom smo zajedno pokrenuli neke akcije.

Radiosarajevo.ba: Kakvi su planovi JOSD-a u budućnosti?
Salmedin Mesihović: U prvom redu riječ je o konsolidaciji i strukturalnom uređenju, koje bi se trebalo dogovoriti na našoj skupštini 19. IX 2010, zatim je u pripremama održavanje sarajevskog antifašističkog koncerta, te nastavak kampanje vezane za povećanje cijena plina, lošu infrastrukturu vodovoda i kanalizacije i naravno povratak monetarnog suvereniteta. Napominjem da je pod organizacijom JOSD-a uspješno organiziran 1. Sarajevski antifašistički festival (SAF) 23 – 27. VII 2010, i to sa budžetom od samo par stotina maraka.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije