Narodna kuhinja: Gdje je naša tetka Zilha stala, mi smo nastavili...

4
L.S.
Narodna kuhinja: Gdje je naša tetka Zilha stala, mi smo nastavili...
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Narodna kuhinja Stari Grad

Na sami spomen imena Narodna kuhinja, svi se sjetimo rahmetli tetke Zilhe. Dugi niz godina bila je na usluzi građanima i zajedno sa svojim vrijednim radnicima i kuharima, svakodnevno omogućavala topao obrok za sve one koji ga sebi ne mogu omogućiti.

Danas, više od godinu dana nakon njene smrti, radnici, insani prije svega, njih pet, koji su radili sa njom, nastavili su jednakim intenzitetom da rade i donose osmijeh na lica umornih građana.

Za portal Radiosarajevo.ba o situaciji u Narodnoj kuhinji i kako danas rade govorio je Amir Radeljaš.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Gdje je naša tetka Zilha stala, mi smo nastavili. Nikog ne odbijamo, sve što možemo mi dijelimo i ono hrane i namirnica što eventualno ostane u toku dana, mi dijelimo, odnesemo bolesnim koji ne mogu doći po svoj obrok, ko nam se god obrati, a nije jedan od korisnika kuhinje, mi ga nećemo odbiti”, priča Radeljaš koji već godinama radi u Narodnoj kuhinji.

  • Podjela obroka je svaki dan od 8.30 sati do 11 sati. Ističe kako je 620 korisnika Narodne kuhinje koji svakodnevno dolaze po svoj obrok, a otvoren je i punkt u Tarčinu gdje imaju dodatnih 144 korisnika.

“To su ljudi koji su socijalno ugroženi, na rubu egzistencije, starije životne dobi, ima i onih srednjih godina koji su ostali bez posla pa ne mogu sebi i porodici omogućiti obrok. U uslovima pandemije, za nekih 10 posto povećao se broj korisnika naše kuhinje”, kaže Radeljaš za portal Radiosarajevo.ba.

Naglašava kako u toku svakog dana dolaze građani iz svih općina, ne samo sa područja općine Stari Grad.

Narodna kuhinja Stari Grad - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Narodna kuhinja Stari Grad

Kako opstaju godinama i da li mogu svaki dan osigurati dovoljno hrane za sve, Amir tvrdi da mogu:

“Zahvaljujući Kantonu Sarajevo, Općini Stari Grad, ali i svim našim humanim sugrađanima i pojedinim firmama mi imamo dovoljno hrane za sve koji su u potrebi. Svake sedmice dolazi nam jedna krava od koje mi imamo dovoljno mesa da napravimo obroke za sve. Moram naglasiti da nam stižu i razne namirnice, ulje, brašno, deterdžent, razni proizvodi koje mi dijelimo uz obroke socijalno ugroženim. Ovim putem hvala još jednom svim divnim ljudima, a ima ih, koji nam svakodnevno dođu pa svako od sebe koliko ko može, odvoji, da niko ne ostane uskraćen”, kaže Radeljaš.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac zabilježio je kako je u Narodnoj kuhinji, fotografije pogledajte u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije