Nakon što su pomogle hiljadama majki: Aida i Belma planiraju osnovati Udruženje majki i trudnica

Radiosarajevo.ba
Nakon što su pomogle hiljadama majki: Aida i Belma planiraju osnovati Udruženje majki i trudnica

Psihologinje Aida Džaferovic i Belma Šoljanin prije nekoliko mjeseci na Facebooku su pokrenule grupu pod nazivom Klub trudnica i mladih mama iz Sarajeva.

Ako ste trudnica ili majka, teško vam je: Potražite Aidu i Belmu 

Broj članica ove grupe za kratko vrijeme popeo se na 6 300. Veliki broj njih itekako je imao koristi u vidu savjetovanja oko dojenja, ublažavanja različitih vrsta bolova kod majke i djeteta, izbora teta čuvalica do mentalnog zdravlja.

Ženama su potrebni odgovori na mnoga pitanja, no najčešće im je potrebna podrška i osjećaj da nisu usamljene u svom problemu.

Cjelodnevni predani angažman ove dvije, također majke, potpuno je besplatan. Zbog toga što su nezaposlene, razmišljaju Facebook grupu u budućnosti pretvoriti u udruženje u kojem će se članstvo simbolično plaćati. To će, kažu ove dvije vrijedne i nesebične mame, biti barem djelomično naknada za ono što trenutno rade besplatno.

"Za šest mjeseci, koliko grupa postoji, pomogle smo stotinama žena. Sada grupa broji preko 6 300 žena. Svakodnevno smo u radu s njima, grupa nam je poput 'djeteta' sa šest mjeseci počinje samostalno da sjedi i to je veliki uspjeh. Mnogo članica prepoznalo je naš rad i zalaganje i svakodnevno nas prate. Naša želja je trenutni angažman pretvoriti u pravi posao i osnovati udruženje trudnica i mama, ali i proširiti područje djelovanja", kaže za Radiosarajevo.ba Belma Šoljanin.

Ona ističe kako su članicama grupe tokom cijeloga dana na usluzi i svjesne su koliko im njihovo prisustvo znači. Ipak, zbog vremena koje provode radeći, trpe njihove porodice.

Nasreću, tu je ogromna podrška i razumijevanje supružnika obje psihologinje. Bez obzira na to što za cjelokupan angažman nema materijalne koristi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije