Nakon prženja na 40, temperatura pada na 18 stepeni!

Radiosarajevo.ba
Nakon prženja na 40, temperatura pada na 18 stepeni!

Oni koji teško podnose visoke temperature, a koje su ovih dana podizale živu u termometrima i na više od 39 stepeni, željno iščekuju pad temperature, a prognoze iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda im idu naruku.

Meteorolozi u BiH najavljuju drastičan pad temperatura već od sutra i to čak i za 20 stepeni.

''Blagi pad temperature počeo je u subotu, a značajniji jučer, kada je maksimalna temperatura iznosila 30 stepeni. Prema sinoptičkim mjerenjima, u Sarajevu i drugim gradovima u utorak i srijedu dnevna temperatura neće prelaziti 18 stepeni, dok će se jutarnja kretati od 10 do 13 stepeni'', kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, javlja Avaz.ba.

Prema najavama klimatologa, već od četvrtka našu zemlju zahvatit će novi toplotni val, koji će se zadržati do sredine jula. 

''Nakon srijede, temperature će ponovo rasti prema onim rekordnim koje smo imali proteklih dana, tako da će živa na termometru ponovo prelaziti 35 stepeni u mnogim gradovima, dok će u nekim biti i iznad 40 stepeni'', tvrde klimatolozi.  

Zbog ovakvih temperaturnih promjena redovno dolazi i do novih zdravstvenih problema. 

''Do sada smo dnevno imali po 400 pacijenata. No, proteklih dana, kada je našu zemlju zahvatio taj toplotni val, broj pacijenata u jednoj dežuri prelazio je 600. Nagli pad temperature bit će udar na kompletan cirkulatorni sistem, što će se odražavati na moždane i srčane udare. To će biti udar i na staro i na mlado, bolesno i zdravo, tako da će broj pacijenata još rasti. Zbog toga savjetujemo ljudima da se prilagode prirodi, s obzirom na to da nagle promjene izazivaju velike reakcije'' kazali su iz Hitne pomoći Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije