Nakon odličnog uspjeha na Berlinaleu: Danis Tanović stigao u Sarajevo!

Radiosarajevo.ba
Nakon odličnog uspjeha na Berlinaleu: Danis Tanović stigao u Sarajevo!

Danis Tanović, sa ekipom ostvarenja Smrt u Sarajevu, još jednom je učinio ponosnim sve Bosance i Hercegovce.

Sa prestižnog 66. Berlinalea Tanović se vraća sa dvije nagrade, prestižnim Grand Prix Srebrnim medvjedom, te nagradom nezavisnog žirija - nagradu kritike FIPRESCI.

Bh. oskarovac Danis Tanović i ekipa filma Smrt u Sarajevu, stigli su danas na Sarajevski aerodrom. Doček ekipe pratite u prijenosu na BHT1.

Berlinale: Novi uspjeh Danisa Tanovića, nagrada kritike za 'Smrt u Sarajevu' (FOTO)  

Berlinale: Srebrni medvjed za film Danisa Tanovića, za bh. ekipu! (VIDEO)

"U ponedjeljak, kada je film Smrt u Sarajevu, premijerno prikazan, bilo je vrlo emotivno. To je moja najdraža premijera, jer joj je prisustovala skoro cijela, izvanredna ekipa filma. Evo, sada smo tu sa Medvjedomu rukama. A i Meryl Streep se dopao film" rekao je raspoloženi reditelj na večerašnjoj konferenciji za novinare u Berlinu. 

Pogledajte kako je Danisu Tanoviću uručen Srebrni medvjed: Pozdrav raji! Mama, tata, ovo je za vas!

Danis Tanović: Nakon najdraže premijere 'Medvjed' je naš (FOTO)

Danis je tako, nakon filma Epizoda u životu berača željeza za koji je dobio Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na Berlinaleu.

Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio je italijanski film Đanfranka Rosija, Vatra na moru.

Film “Smrt u Sarajevu” premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. Berlinalea, koji trajao od 11. do 21. februara. Ekipa filma je nakon prikazivanja dobila ovacije novinara i publike, što još jednom potvrđuje da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

Radnja filma Smrt u Sarajevu koji je sniman u maju prošle godine, smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja Hotel Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije