Nakon kolektivnog otkaza, MTM otkazao festival

Radiosarajevo.ba
Nakon kolektivnog otkaza, MTM otkazao festival

Centar za dramski odgoj koji je djelovao u sklopu Mostarskog teatra mladih, objavio je danas da je Mostarski teatarski festival, koji je trebao biti otvoren 26. avgusta - odgođen do daljnjeg.

Ova je odluka uslijedila nakon kolektivnog otkaza umjetničkom ansamblu MTM-a, zbog nedolaska na posao, o čemu smo jučer pisali

U obrazloženju  za prolongiranje festivala se, između ostalog kaže:

"Zahvaljujući brojnim donacijama od Švicarske kulturne fondacije, Evropske kulturne fondacije, Fonda Otvoreno društvo BiH, Mostar linka, CARE Internacionala i brojnih drugih stekao je značajnu opremu i materijalnu osnovu za rad. Sva ta oprema, uz saglasnost gradske administracije, sada je blokirana i nedostupna vlasniku. Nedostupna je i dvorana u koju je Centar za dramski odgoj sporazumno uložio značajna finansijska sredstva i dvoranu priveo namjeni za zajedničko korištenje sa Mostarskim teatrom mladih.

To, te otkazi uručeni kompletnom umjetničkom ansamblu Mostarskog teatra mladih natjerali su nas da u posljednjem trenutku donesemo tešku, ali jedino razumnu odluku: 36. Mostarski teatarski festival se prolongira. U situaciji kad nam je sve oduzeto, kad su glumci koji učestvuju u pripremi festivalskog projekta dobili otkaz, kad vlada atmosfera otvorenog poziva na linč, ne želimo gostujuće ansamble, ali i našu publiku dovoditi u neugodnu situaciju.
Festivala će biti, ali ne u terminu koji je do sada bio neprikosnoven. Izvinjavamo se našim gostima i partnerima, te publici, ali u atmosferi prijetnji sa podignutim kažiprstom, uz riječi: Upamtićete vi mene, zločinci, kriminalci.., uz pozivanje na 1993. godinu, upozoravanje ljekara da ne smiju dati bolovanje i slično ovo je jedino razumna odluka."

Direkcija festivala takođe je saopćila da traži pozorište i grad koji su spremni ugostiti premijeru predstave „Neizgovorene misli“, zakazane za 26. avgust, a koju realizira međunarodni ansambl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije