Nakon KK Bosna, deložacija kolekcije Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Nakon KK Bosna, deložacija kolekcije Ars Aevi

Veoma vrijedna kolekcija Ars Aevi, u kojoj se nalaze djela preko 160 savremenih umjetnika svjetskog glasa, već dvije godine je smještena u depou u Domu Mladih. Ovo privremeno utočište Ars Aeviju je dodijeljeno odlukom Vlade Kantona Sarajevo, s obzirom da se do 2014. godine očekuje izgradnja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu, gdje bi umjetnička djela trebala dobiti svoje stalno okruženje. 

U zamjen u za 'gostoprimstvo', sredstvima Ars Aevija, na osnovu dotične odluke, obnovljen je interijer Doma Mladih.

Međutim, novo rukovodstvo JP KSC Skenderija, na čelu sa direktorom  Hajrizom Bećirevićem, uslovilo je fondaciju Ars Aevi da napusti prostorije Doma mladih, ili da plati dosadašnja dugovanja.

Tim povodom, u petak 4. maja zakazana je konferencija za medije, uz najavu ostavke osnivača i direktora projekta Envera Hadžiomerspahića.

"Ars Aevi nema sa Centrom Skenderija nikakav ugovor niti ima ikakve ispostavljene fakture kojim bi bila evidentirana dugovanja o kojima govori direkcija Centra Skenderija", kazala je za FTV Amila Ramović, izvršna direktorica Ars Aevija.

Istovremeno, Hajriz Bećirović za FTV kaže kako "Neko mora početi plaćati dug prema Skenderiji. Ko će taj neko biti - ja ne znam. Neka se dogovore oni koji su taj sporazum donijeli".

Podsjetimo, slično je uslovljen i Košarkaški klub Bosna kojem je Skenderija iznenada otkazala gostoprimstvo. Ni u ovom slučaju ne postoji faktura na osnovu koje se potražuje dug prema Skenderiji, tada je izjavio direktor kluba Admir Bukva.

Nakon što je, usljed velikog snijega, ove zime srušen krov Ledene dvorane, nedavno je objavljeno da će samo uklanjanje krova koštati 60.000 KM. Istovremeno, javnost je saznala koliko se do sada novca sa računa Kulturno-sportskog centra Skenderije, umjesto na razvoj sporta i kulture, iskoristilo za druge namjene. 

Zna se ko je kriv za rušenje Ledene dvorane  
Ministarstvo privrede o Ledenoj dvorani

Šarić: Moramo čuvati sportske objekte

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije