Najveći pohod u historiji BiH: Više od 300 planinara danas u selu Lukomir na Bjelašnici

Radiosarajevo.ba
Najveći pohod u historiji BiH: Više od 300 planinara danas u selu Lukomir na Bjelašnici

Više od 300 planinara i ljubitelja prirode otputovali su u subotu ujutro u selo Lukomir na Bjelašnici, koje se nalazi na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria.

Ovo je ujedno i najmasovniji pohod planinara u Lukomir u historiji planinara Bosne i Hercegovine.

Muamer Drugovac, jedan od vodiča zanimljivog planinarskog pohoda rekao je za agenciju Patria kako bi grupa planinara bila još i masovnija da je vrijeme bilo stabilnije.

"Više od 700 ljudi najavilo je da će nam se pridružiti danas, ali su mnogi odustali zbog nestabilnog vremena", rekao je Drugovac, dodajući da su svejedno oborili državni rekord kada su u pitanju planinarski pohodi.

Organizator današnjeg izleta u Lukomir je Udruženje „Avantur“, PSD “Prijatelj prirode”, PD “Energoinvest” i PD “Visočica”.

Planinari su automobilima i autobusima došli do Umoljana, odakle su se preko vrha Obalj (1.896 mnv) popeli do Lukomira odakle će se poslije podne preko Studenog potoka ponovo vratiti u Umoljane, piše NAP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije