Najčešća metoda kontracepcije u BiH je prekinuti snošaj

Radiosarajevo.ba
Najčešća metoda kontracepcije u BiH je prekinuti snošaj


Istraživanje višestrukih pokazatelja (multiple Indicator Cluster SurveyMICS) je međunarodni program istraživanja domaćinstava, koji je razvijen od strane UNICEF-a, a koji se provodi još od 1996. godine.

Istraživanje u Federaciji BIH je provedeno od strane Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) i i Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH).

MICS obezbjeđuje ažurne informacije koji omogućuju državama da prate napredak u ostvarivanju ciljeva zacrtanih u Milenijumskoj deklaraciji, te drugih ciljeva, koji bi služili kao osnova za buduće djelovanje. Cilj ovog programa jeste i doprinijeti unapređenju sistema praćenja u Federaciji Bosne i Hercegovine i stručnog znanja u izradi, implementaciji i analizi takvih sistema, kao i identificirati razlike u uslovima života, kako bi se obezbijedili podaci za razvoj politika i intervencija.

Žene u BiH i reproduktivno zdravlje

Ovaj međunarodni program obuhvata različite teme kao što su ishrana, zdravlje djece, vodosnabdijevanje i sanitacija, obrazovanje, zdravlje djeteta, HIV i AIDS, a tu su i interesantni podaci o reproduktivnom zdravlju koji se odnose na 2012. godinu.

''Adekvatno planiranje porodice je važno za zdravlje žena i djece, prvenstveno zbog sprečavanja prerane ili prekasne trudnoće, produžavanja perioda između porođaja, te ograničavanja broja djece'', kazala je za Radiosarajevo.ba dr Irena Jokić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

FOTO: Ilustracija

Od ključne važnosti za ovo je pristup svih parova informacijama i uslugama, kako bi se spriječile prerane trudnoće, mali vremenski razmak između trudnoća, prekasne trudnoće ili prekomjeran broj trudnoća.

Ukupno 43,3 posto žena starosti 15-49 godina koje su udate ili žive u zajednici sa mušarcem su izjavile da trenutno koriste kontracepciju. Najčešće korišten metod je prekinuti snošaj koji koristi 29.2 posto udatih žena/žena koje žive u zajednici sa muškarcem, slijedi korištenje kondoma, koju je navelo 5.9 posto žena, dok 1.6 posto žena koristi kontracepcijske pilule.

Skoro sve žene u dobi od 15 do 49 godina, njih 99.5 posto, poznaju barem jednu metodu kontracepcije (što uključuje moderne i tradicionalne metode). Žene u prosjeku znaju 9.3 različitih metoda kontracepcije, pri čemu više metoda znaju žene koje nisu u braku (10,7), u odnosu na one koje su u braku ili žive u zajednici (9,2).

FOTO: Ilustracija

Nezadovoljene potrebe za kontracepcijom se odnose na žene u reproduktivnoj dobi koje ne koriste nikakav metod kontracepcije, ali koje žele da odgode sljedeće rađanje ili koje žele da potpuno prekinu rađati. Takvih je 9.9 posto ispitanica starosti 15-49 godina, a koje su udate ili žive u zajednici.

Postotak zadovoljenih potreba za kontracepcijom se definiše kao omjer žena koje su trenutno udate ili žive u zajednici i trenutno koriste kontracepciju. Postotak zadovoljenih potreba za kontracepcijom u FBiH iznosi 43.4 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije