Nacionalni park Una dobio bijelu zastavu za čistoću

Radiosarajevo.ba
Nacionalni park Una dobio bijelu zastavu za čistoću

Nacionalnom parku Una i lokalitetu Štrbački Buk na prigodnoj svečanosti danas je svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić iz Hrvatske, u okviru Fondacije princa Alberta od Monaka, uručio bijelu zastavu koja simbolizira čistoću okeana, mora, rijeka i jezera.

Curavić je osnivač Udruženja Guawaa (Global Underwater Awareness Association), koje dodjeljuje ove nagrade. NP Una prvi je u BiH, a treći u svijetu koji ju je dobio.

„Ovo je veliki značaj za Federaciju i BiH, prvo što smo dobili priznanje za najčistiju rijeku u BiH, a drugo za promociju, jer ovo je najbolja promocija BiH, kako turizma, tako i okoliša“, rekla je na današnjoj svečanosti federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić.

Prema njenim riječima, federalne vlasti su mnogo uložile u izgradnju infrastrukture NP Una kako bi on postao samoodrživ.

„Prošle godine je bilo prihoda, ove godine duplo i mi se nadamo da će on ubzo postati održiv, a pogotovo ako napravimo zajedničke aranžmane sa NP Plitvička jezera“, dodala je ministrica Đurić.

Ova nagrada ima veliko značenje i za grad Bihać, a svi nivoi vlasti imaju obavezu u narednom periodu značajnije izdvajati sredstva za infrastrukturu Parka, istaknuto je na današnjoj svečanosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije