Nacionalna univerzitetska biblioteka opet bez struje

Radiosarajevo.ba
Nacionalna univerzitetska biblioteka opet bez struje

Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas je u 13 sati ponovo isključena električna energija.

"To je za nas šok, jer smo očekivali da Elektroprivreda BiH ima razumijevanja za ovu instituciju koju je ustanovila država Bosna i Hercegovina", rekla je za Fenu Bedita Islamović, pomoćnica direktora NUBBiH.

Problem finansiranja sedam institucija kulture od državnog značaja, među koje spada i Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH, postoji još od kraja rata, zbog čega je obustavljeno njihovo redovno finansiranje.

"Samo su došli uposlenici EPBiH, isključili nam struju, ostavili potvrdu o isključenju i otišli".

Neplaćeni dug za utrošenu električnu energiju NUBBiH-a iznosi 20.188,66 KM, a Ministarstvo civilnih poslova BiH je dalo garanciju za izmirenje duga kada se za to steknu uslovi.

S obzirom da je električna energija biblioteci neophodna za rad, bit će, kako su rekli, "odsječeni od svijeta".

Na ovakav postupak Elektroprivrede kolektiv NUBBiH, koji u teškim uslovima ulaže napore u očuvanju kulturnog naslijeđa cijele BiH, je reagovao i obratio se premijerima Federacije BiH i Kantona Sarajevo, ministarstvima, uz nadu da će neko riješiti problem, ali je reakcija za sada izostala.

Vezano:

Nacionalna biblioteka ostala bez grijanja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije