Načelnik Bećirović 'poklonio' most građanima

Radiosarajevo.ba
Načelnik Bećirović 'poklonio' most građanima
/ Foto: Branimir Prijak, Radiosarajevo.ba


Riječima "večeras ulazimo u historiju i poklanjam vam vaš novi most", načelnik Općine Centar Dževad Bećirević svečano je otvorio most 'Festina lente - Požuri polako'.

Ovaj most je najveći projekt realizovan sredstvima Općine Centar tokom posljednjih godina, a njegova vrijednost je skoro dva miliona KM.

Projekat mosta je urađen na osnovu idejnog rješenja tadašnjih studenata druge godine Produkt dizajna Akademije likovnih umjetnosti: Amile Hrustić, Adnana Alagića i Bojana Kanlića.

Radovi na mostu završeni su početkom jula, ali se na njegovo otvorenje čekalo mjesec dana. Bilo je potrebno da bude gotova obnova šetnice na Obali Maka Dizdara, jer su, po riječima iz Općine, ove dvije cjeline usko povezane.

Načelnik Bećirević je prilikom govora napravio mali lapsuz. Kada je isticao historijsku važnost Latinske Ćuprije, rekao je da je na tom mostu počeo Drugi, umjesto Prvi svjetski rat.

"Mostovi nisu samo građevinski objekti. Oni su više od toga. Oni su umjetnička djela. Sarajevski mostovi su ukras grada Sarajeva i oni mu daju poseban šarm", rekao je na početku svog govora Bećirović i istakao historijsku važnost sarajevskih mostova.

Tehnički problemi pratili su voditelje ove manifestacije. Naime, u jednom trenutku prestao je raditi jedan mikrofon, dok je mikrofon voditeljice ostao upaljen i kada nije trebalo. Tako su prisutni mogli čuti kraće razgovore "iza scene", u pauzama između performansa i nakon najave načelnikovog govora.

Prijevremeni prelazak mosta

Na otvaranju mosta okupilo se više stotina ljudi koji su iščekivali da po prvi put pređu most koji povezuje šetnicu na Obali Maka Dizdara i Radićevu ulicu.

Treba istaći da je na strani mosta kod Radićeve ulice postavljena crvena vrpca koja nije presječena.

Neki su to učinili prije same ceremonije otvaranja. Naime, veća grupa građana koja se okupila ispred Akademije likovnih umjetnosti nije željela prihvatiti savjete organizatora da pređu na drugu stranu Miljacke koristeći obližnje mostove Ćobanija i most na Skenderiji. Kako ne bi bilo dodatnog kašnjenja organizatori su dopustili nešto više od stotinjak građana da pređu most prije samog otvaranja.

Most je pokazao veliku izdržljivost, jer je preko njega, u veoma kratkom vremenskom periodu, preošao veliki broj posjetilaca koji su po prvi put željeli preći preko ovog novoizgrađenog zdanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije