Načela ravnopravnosti spolova u organima državnih službi

Radiosarajevo.ba
Načela ravnopravnosti spolova u organima državnih službi


Jučer je u Sarajevu je održana konferencija o projektu ''Uvođenje načela ravnopravnosti spolova u organima državne službe u Federaciji BiH'' u organizaciji Gender Centra Federacije BiH i Agencije za državnu Službu Federacije BiH uz finansijsku podršku FIGAP programa.

Tim povodom predstavljeni su rezultati programa, te su uručeni cetirfikati za 98 državnih službenika i 13 edukatora iz organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U radu konferencije su učestovali su Ana Vuković, direktorica Gender Centra Federacije BiH i Sead Maslo, direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH. 

''Od samog osnivanja Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine, prije 11 godina, radi se na razvijanju učinkovitog domaćeg, pravnog, institucionalnog i političkog okvira za primjenu principa ravnopravnosti spolova, koji se naslanja na već postojeće međunarodne principe inkorporirane u zakonodavstvu Bosne i Hercegovine i dobre prakse iz okruženja'', kazala je Ana Vuković.

Provedba Zakona  ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, danas nije isključiva obaveza gender institucionalnih mehanizama, nego i svih institucija, civilnog sektora i svih pojedinca našeg društva.

U integriranju principa ravnopravnosti spolova naročito se vodi računa o specifičnostima naše države, posebno u smislu njenog teritorijalnog ustroja, cjelokupne ekonomsko-političke situacije, socijalne isključenosti, te provođenju reformi u okviru procesa priduživanja Europskoj uniji.

''Jednakost i ravnopravnost spolova nisu isključivo pitanja borbe protiv diskriminacije i ostvarivanja socijalne pravde, nego predstavljaju neophodan uvjet za društveni i ekonomski razvoj zemlje, s posebnim naglaskom na smanjenje siromaštva i poboljšanje kvaliteta života svih njenih građana'', kažu iz Gender Centra, istakavši da je uspostavljanjem gender institucionalnih mehanizama i donošenjem Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, znatno unaprijeđen ambijent za ostvarivanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije