Na šetalištu u Sarajevu postavljena izložba fotografija o energetskoj efikasnosti

2
Radiosarajevo.ba
Na šetalištu u Sarajevu postavljena izložba fotografija o energetskoj efikasnosti
Foto: EBRD / Izložba fotografija o energetskoj efikasnosti

Na šetalištu ispred Akademije likovnih umetnosti predstavljena je izložba fotografija, nastala u sklopu projekta “Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“, koji Kanton Sarajevo sprovodi od 2020. godine uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije i Austrije.

Izložba predstavlja rezultate uspješno završene prve faze projekta tokom koje je renovirano 15 objekata javne namjene u Sarajevu, od čega su najveći broj škole i vrtići, ali i Dom zdravlja Ilidža. Radovi poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju vanjskih zidova i krovnih površina, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu energenta, ugradnju LED rasvjetnih tijela.

Kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti prepolovljene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grijanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada, kao i značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo.

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Radovi na objektima finansirani su sa dva miliona eura (3,9 miliona KM) bespovratnih sredstava od Evropske unije i iz osam miliona eura ( 15, 6 miliona KM) povoljnih kreditnih sredstava od EBRD. Vlada Austrije obezbijedila je finansijska sredstva za tehničku pomoć. Projekt je dio EBRD Akcionog plana "Zeleni gradovi" za Sarajevo.

Izložba je postavljena ispred Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu gde će građani moći da je posjete od 16. do 29. maja.

Izložbu je svečano otvorio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, a prisutnima su se obratili i predstavnici Evropske unije, ambasade Austrije u BiH i EBRD.

Izložba fotografija o energetskoj efikasnosti
Foto: EBRD: Izložba fotografija o energetskoj efikasnosti

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, izjavio je: "Današnja izložba fotografija je najbolja potvrda dobro obavljenog posla u okviru projekta "Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo". Mjere preduzete u okviru ovog projekta su najbolji put ka osiguravanju adekvatnih uslova za boravak i rad u našim vrtićima i školama. Ponosni smo na saradnju ostvarenu sa EBRD, EU i Austrijom i potvrđujem opredijeljenost Vlade Kantona Sarajevo da nastavi sa sličnim inicijativama s ciljem osiguravanja ušteda energije, ali prije svega boljeg životnog ambijenta za naše građane".

Manuela Naessl, direktorica EBRD, izjavila je: "Podrška državama i gradovima da postanu zeleniji i otporniji na klimatske promjene jedan je od naših ključnih prioriteta i zaista nam je drago vidjeti koliko je Sarajevo napredovalo prema ovim ciljevima posljednjih godina. 2018. godine započeli smo rad sa Kantonom Sarajevo na Akcionom planu Zeleni grad, a danas zajedno radimo na osmom projektu. Ove investicije će Sarajevo učiniti boljim i zelenijim gradom. U gradu postoje novi trolejbusi, tramvajske pruge se obnavljaju, a danas se mogu vidjeti renovirane javne zgrade u kojima će mjere energetske efikasnosti povećati udobnost korisnika i smanjiti troškove grijanja i struje."

Izložba fotografija o energetskoj efikasnosti
Foto: EBRD: Izložba fotografija o energetskoj efikasnosti

Johann Sattler, ambasador Evropske unije u BiH, najavio je da uskoro dolazi energetski paket pomoći vrijedan 70 miliona eura (136,5 miliona KM) koji je EU obezbijedila za podršku najugroženijim domaćinstvima u BiH, iz cega je oko 15 miliona (29,3 miliona KM) predviđeno i za energetsku efikasnost za preko 4.000 objekata širom BiH.

"Zadovoljstvo mi je biti na ovom projektu zajedno sa našim partnerima. Kroz ovaj projekat do sada je obnovljeno 15, a nadam se da ćemo ubrzano završiti i preostalih 25 javnih objekata. Ovo je najbolji način da se, kroz bolju izolaciju i povećanu energetsku efikasnost, postigne ušteda i manji računi. EU je postavila ambiciozne ciljeve zelene tranzicije kako bi postala prvi kontinent koji će biti CO2 neutralan do 2050. godine. Bosna i Hercegovina je prvi susjed i ove emisije ne poznaju granice, zato treba iskoristiti prilike koje im se pružaju. Apelovao bih na novoformirane vlade da počnu sa usvajanjem dugo očekivanog paketa energetskih zakona kako bi privukle nove investicije neophodne za zelenu tranziciju".

Autori fotografija izložbe su Jasmin Agović, Kenan Tahmiščić i Dženan Čengić.

Više o projektu:

U okviru programa „Zeleni gradovi“, EBRD, EU i druge zemlje donatori podržavaju Kanton Sarajevo da identifikuje i sprovede projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta životne sredine, zraka i poboljšanja nivoa javnih usluga.

Nakon što je Sarajevo pristupilo programu „Zeleni gradovi“ 2018. godine, donesen je akcioni plan sa prijedlogom projekata i investicija koje bi doprinijele gore navedenim ciljevima. Projekat “Energetska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ identifikovan je kao jedan od prioritetnih investicija i njegova sprovedba započeta je ubrzo nakon toga.

Finansiranje projekta je obezbijeđeno iz kreditnih sredstava EBRD u iznosu od osam miliona eura (15,6 miliona KM), dok je Evropska unija, putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan, osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura (3,9 miliona KM). U svrhu tehničke pomoći provedbe projekta, EBRD je mobilizirao dodatna bespovratna sredstva, i to od Vlade Austrije grant sredstva u iznosu od 492.000 eura (959.400 KM) i grant sredstva EBRD-ovog Posebnog akcionarskog fonda (Shareholder Special Fund) u iznosu od 475.000 eura (926.250 KM).

Ugovor o kreditu i grantu potpisani su 2021. godine a tokom iste godine završeni su detaljni energijski auditi, idejni i glavni projekti i revidirana tehnička dokumentacija za 40 objekata. Odabran je konsultant za projekt, tj. za podršku i nadzor nad radovima a radovi na objektima su otpočeli početkom 2022. godine.

Do danas renovirano je 15 objekata, a implementacija druge faze projekta na preostalim objektima očekuje se da krene uskoro.

Radovi poboljšanja energetske efikasnosti obuhvatili su termoizolaciju vanjskih zidova i krovnih površina, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu energenta, ugradnju LED rasvjetnih tijela.

Prema preliminarnim procjenama, a koje su uzete iz UNDP studije energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo iz 2017. godine, kao rezultat ovih investicija, očekuje se da će potrošnja energije u objektima i emisije CO2 biti prepolovljene. Dodatne pogodnosti uključuju viši kvalitet grijanja i hlađenja, a samim tim i bolju udobnost za korisnike ovih javnih zgrada, kao i značajne uštede u budžetu Kantona Sarajevo. Očekuje se da će investicija biti otplaćena iz ostvarenih ušteda u roku od oko 10 godina.

Druge investicije u okviru EBRD programa „Zeleni gradovi“ koje Kanton Sarajevo sprovodi uz podršku EBRD, EU i drugih donatora su i obnova i proširenje tramvajske mreže, nabavka novih trolejbusa, proširenje vodovodne mreže kao i uvođenje obnovljivih izvora energija u sistem daljinskog grijanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije