Na proljeće počinje obnova Isa-begovog hamama

Radiosarajevo.ba
Na proljeće počinje obnova Isa-begovog hamama


Iako je bilo najavljeno da će obnova Gazi Isa-begove banje početi u oktobru prošle godine, do toga nije došlo.

Prema pisanju Dnevnog avaza, radovi na ovom objektu trebali bi početi na proljeće ove godine, a ako sve bude teklo po planu, radoviće biti završeni do kraja godine. Radovi mogu početi odmah po završetku tendera.


 Ovako će izgledati Gradsko kupatilo nakon obnove

Direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zaimović istakao je da su od Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine dobili građevinsku dozvolu za rekonstrukcijuovog kulturno-historijskog spomenika.

Gazi Isa-begova banja ili Carev hamam sagrađen je 1891. godine na mjestu porušene stare banje koja je srušena dvije godine ranije. Nova banja je sagrađena po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Imala je parnu i tursku banju sa 18 kabina i svim potrebnim uređajima. Objekat je bio sagrađen u austrougarskom stilu, a fasada je bila izvedena u neomaurskom stilu.

Hamam će biti obnovljen u izvornom stilu s autentičnim središnjim dijelom gdje se nalaze tusko kupatilo i saune. Objekt će imati i hotelski karakter.

Ranije je Senaid Zaimović istakao kako će hotel raspolagati sa 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Projekat obnove Gazi Isa-begove banje finansirat će Vlada Republike Turske putem svoje vakufske direkcije sa oko tri miliona KM.


(Foto: dokumentacija Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije