Na proljeće obnova Spomen-parka Vraca

Radiosarajevo.ba
Na proljeće obnova Spomen-parka Vraca
/ Samir Cacan/Radiosarajevo.ba

Vlada Kantona Sarajevo
danas je usvojila Program obnove i restauracije Spomen-parka Vraca koji je izradio Radni tim za izradu Programa rekonstrukcije i restauracije koji je imenovalo Ministarstvo kulture i sporta.

Dubravko Lovrenović, ministar kulture i sporta kazao je da će za realizaciju Programa biti potrebno oko milion KM, te da bi aktivnosti za rekonstrukciju trebale početi u proljeće 2013. godine.

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca predstavlja spomenik žrtvama fašističkog terora i jedinicama jugoslovenske armije, koje su uz podršku građana Sarajeva, 6. aprila 1945. godine, oslobodile Sarajevo.

Spomen-park Vraca 2005. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Godine 1981. na spomenik su upisana imena 9091 Sarajlije koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima samo zbog svog porijekla odnosno vjerske ili nacionalne pripadnosti.

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca posjeduje kulturno-historijske, umjetničke, arhitektonske i pejzažne vrijednosti sa pogledom na Sarajevo. Napravljeno je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19 vijeku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije