Na meti vandala izletište Lanište i pećina Megara

Radiosarajevo.ba
Na meti vandala izletište Lanište i pećina Megara

Nakon što su protekle sedmice hadžićko izletište Lanište i pećina Megara bio meta pljačkaškog pohoda vandala, danas su ovaj turistički kompleks obišli predstavnici Opštine Hadžići i komandir Policijske stanice Hadžići Salih Tufo, javlja Fena.

Naime, nesavjesni pojedinci su provalili u prostorije Info centra Lanište u potrazi za vrijednim stvarima pri čemu su načinili manju materijalnu štetu na objektu. Na ulaznim vratima pećine Megara pokidani su lanci te je načinjena materijalna šteta na elektroinstalacijama.

U prvoj dvorani pećine provalnici su prekopali dio tla u potrazi za skeltnim ostacima pećinskog medvjeda, a do pećine su se dovezli motociklima i na taj način uništili kamenu pristupnu stazu.

„Apelujemo na sve građane općine Hadžići da ako imaju informacije o ovom vandalskom činu da ih proslijede PS Hadžići kako bi u korjenu spriječili svaki daljnji pokušaj devastacije speleološkog bisera naše općine i čitave BiH, pećine Megara. Također, apelujemo i na mnogobrojne posjetioce da poštuju pravila ponašanja na Laništu, koja su vidno istaknuta, kako bi sačuvali ovo prirodno bogatstvo“, kazao je pomoćnik Opštinskog načelnika Enes Kazić.

Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope SeeNet u saradnji s regijom Piemonte, koja predvodi akciju Razvoj agroturizma u planinskim područjima BiH, finansirala je projekt Valorizacije pećine Megara na području opštine Hadžići sa 150.000 KM, saopšteno je iz Opštine Hadžići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije