Na Marijin-Dvoru se gradi "treći UNIS-ov" toranj

E. Halimić
Na Marijin-Dvoru se gradi "treći UNIS-ov" toranj
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS-a

Skupština Kantona Sarajevo, u utorak (19. novembra) usvojila je „Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele“.

Radi se o zelenoj površini koja se nalazi između sarajevskog hotela Holiday (bivši Holiday Inn) i UNITIC-ovih nebodera s jedne i tržnog centra Alta s druge strane.

Prodata parcela - undefined

Foto: Screenshot: Prodata parcela

Kako piše Eko akcija, pomenuta lokacija je prodata ispod realne cijene.

„Neki opskurni 'investitor' se nekad na Marijin-Dvoru domogao 791 kvadrata društvenog zemljišta. Taj prostor je trenutno naravno zapuštena zelena površina između Bulevara Franca Lehara i stambenih zgrada. Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacioni plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 sprata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka više nema visoke gradnje“, kazali su iz Eko akcije.

Dodali su da privatnik da je Skupština KS odlučila da „nagradi privatnika sa dodatnih 1.539 kvadratnih metara državnog zemljišta po povlaštenoj cijeni, daleko nižoj od one koju za parcelu na manje atraktivnom mjestu plaća Centralna banka BiH, tačnije za komad zemljišta u parku Hastahana“.

„Preostalo je da još nekoliko parcela po sličnoj proceduri rasproda i Općina Centar i onda će privatnik moći da gradi neboder od 22 sprata, što bi dalje smanjilo protok zraka i povećalo zagađenje zraka u ovom dijelu grada“, poručili su iz Eko akcije.

Zaključak Vlade KS o prodaji zemljišta - undefined

Foto: Screenshot: Zaključak Vlade KS o prodaji zemljišta

Prema navodima Eko akcije, iza Elvira Imamovića stoji kompanija PET engineering AG iz Švicarske, sa osnivačkim kapitalom od 100.000 švicarskih franaka (oko 180.000 KM) i tri miliona KM u našoj državi.

U zaključku sa jučerašnje sjednice Skupštine KS dodaje se da se „Ovlašćuje direktor Zavoda za izgradnju KS da potpiše ugovor iz tačke 1 ove Odluke sa kupcem označene nekretnine“.

Ovim povodom kontaktirali smo direktora Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzu Hulusića koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da ovaj dio zemlje koji je Kanton Sarajevo prometovao postigao je maksimalnu cijenu.

Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS-a - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS-a

„Imali smo procjenu od 1.253 KM po kvadratu, kroz godinu dana pregovora s općinom Centar postigli smo cijenu od 1.800 KM, jer se zemljište nalazi u 'Zoni A'. Na dijelu koji smo mi prodali neće se ništa graditi, mislim da se Eko akcija referira na zemljište koje je već u vlasništvu ovog privatnog investitora“, pojasnio je Hulusić.

Dodao je da to zemljište prema regulacionom planu jeste predviđeno za izgradnju poslovne zgrade.

„Ono što je dobro došlo za Kanton i ono zbog čega smo mi uopće mogli prometovati pomenutu parcelu jeste da je Općina Centar uslovila izgradnju poslovnog objekta izgradnjom parking mjesta. Dakle na ovoj parceli koju je prodao KS neće se graditi objekat. Treba naglasiti da je za objekat koji se spominje u kontekstu ove parcele izdata već i urbanistička dozvola od strane Općine Centar. Mislim da je ostala još jedna parcela u vlasništvu Općine koja će budućnosti biti prodata“, naglasio je Hulusić.

Prema njegovim riječima, do izgradnje ima još puno neophodnih koraka.

„Sastavni dio regulacionog plana, a koji je Općinsko vijeće Centar izmijenilo prošle godine predviđa izgradnju poslovnog objekta. Taj regulacioni plan koliko se sjećam predviđa izgradnju tačnije dva poslovna objekta, nešto što mi arhitekti zovemo pežorativno kao 'Unisov treći toranj' jer je on planiran jako blizu ova dva postojeća, te još jedan manji objekat. To je sve u skladu sa regulacionim planom koji je već donesen na Gradskom, odnosno Općinskom vijeću godinama prije. Zadnja promjena je bila 2017. godine“, kazao je Hulusić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da je taj plan naručilo Općinsko vijeće Općine Centar, a uradio Zavod za planiranje KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije